Елвир Побрић /38/ из Кључа, одбјегли убица који је након двоструког убиства у БиХ 1992. године и правоснажне пресуде од 20 година робије побјегао у Канаду, депортован је у БиХ – пишу сутрашње „Независне новине“.

Овом листу је потврђено да је Побрић након слијетања на сарајевски аеродром спроведен у Казнено-поправни завод Фоча, одакле је и побјегао 1996. године.

Синиша Бјелан, син једне од жртава које је убио Побрић и који је уједно и један од најзаслужнијих за проналазак и хапшење Побрића који је „пао“ у Калгарију у мају прошле године, такође је потврдио ову информацију.

Канадска полиција ухапсила је Побрића након анонимне дојаве да се овај бјегунац скрива у њиховој држави, те да је на своје име регистровао приватну фирму у Калгарију.

Побрић се након бјекства из затвора у Фочи 1996. године више од 13 година успјешно скривао од пресуде у канадском градићу Гримзби код Калгарија.

Одбјегли убица из БиХ вјероватно никад не би ни био ухапшен да није било упорности Синише Бјелана, чијег оца је Побрић убио хицем у главу 1992. године у селу недалеко од Кључа.

Побрић је 4. априла 1992. године намамио своје дотадашње познанике Свету Бјелана и Витомира Орешковића у кућу своје мајке у селу Велагићи код Кључа.

„Независне новине“ пишу да је убица своје жртве наводно познавао јер су се заједно бавили препродајом девиза. Бјелан и Орешковић су носили велике своте новца намијењене куповању страних валута, али их никад нису купили јер их је Побрић убио испаливши обојици по хитац у потиљак.

Побрић је ухапшен два дана након монструозног злочина и 1993. године је осуђен на 20 година робије. Само три године након пресуде Побрић је успио побјећи из затвора у Фочи, а 1999. године побјегао је за Канаду представљајући се као избјеглица и не скривајући своје право име

Ostavi poruku