SHARE

На подручју општине Бијељина проглашено је ванредно стање одбране од поплава које су захватиле велики дио Семберије, одлучено је на ванредној сједници Штаба Цивилне заштите.

“Стање се додатно компликује у мјестима Јања и Ново Насеље Јања, јер је због изливања истоимене рјечице поплављено комплетно насеље са око 12 000 становника, а у прекиду је и магистрални пут Бијељина – Зворник”, рекао је шеф Одсјека Цивилне заштите у Бијељини Драго Ристић.

Он је навео да је озбиљна ситуација и у селима Вршани, Нови, Доња Буковица, Доњи Драгаљевац и Доња Чађавица. Евакуишу се становници Јање, Новог Насеља Јања, као и појединци у Доњој Чађавици, Доњем Драгаљевцу, Вршанима и Новом.

На подручју Семберије више од стотину локалних путева је поплављено, а под водом су куће и оранице. Рјечице Ступањ, Гњица, Лукавац и Јања су се излиле, подземне воде су су активирале, а одводни канали су зачепљени. Штете на подручју Семберије за сада су несагледиве.

На ванредној сједници Штаба цивилне заштите донесена је и одлука за ангажовање свих расположивих средстава и снага ради заштите и спасавања угроженог становништва.

Ристић је нагласио да Штаб предузима неопходне мјере за пружање помоћи становницима – дијеле гумене чизме, воду за пиће и храну, а ангажована су и пловна средства.

Биће упућене и наредбе институцијама и организацијама да извршавају свој дио обавеза у оваквим ситуацијама. Биће издата и наредба за ангажовање радних машина, додао је Ристић.

Он је истакао да се ова поплава може поредити са једном од већих поплава која је задесила подручје Семберије 2001. године.

“За сада немамо животно угрожених становника, али је проблем што је поплављено шире окружење. Ово је несвакидашње стање на подручју Семберије”, истакао је Ристић.

Према Ристићевим ријечима, и ријека Сава је у порасту, али је за сада испод нивоа редовне одбране од поплава. Дрина је у порасту и посљедњи проток износи 700 метара кубних у секунди.

Уколико се настави пораст водостаја ријека, ситуација ће се додатно искомпликовати.

SHARE

Оставите одговор