Na području opštine Bijeljina proglašeno je vanredno stanje odbrane od poplava koje su zahvatile veliki dio Semberije, odlučeno je na vanrednoj sjednici Štaba Civilne zaštite.

„Stanje se dodatno komplikuje u mjestima Janja i Novo Naselje Janja, jer je zbog izlivanja istoimene rječice poplavljeno kompletno naselje sa oko 12 000 stanovnika, a u prekidu je i magistralni put Bijeljina – Zvornik“, rekao je šef Odsjeka Civilne zaštite u Bijeljini Drago Ristić.

On je naveo da je ozbiljna situacija i u selima Vršani, Novi, Donja Bukovica, Donji Dragaljevac i Donja Čađavica. Evakuišu se stanovnici Janje, Novog Naselja Janja, kao i pojedinci u Donjoj Čađavici, Donjem Dragaljevcu, Vršanima i Novom.

Na području Semberije više od stotinu lokalnih puteva je poplavljeno, a pod vodom su kuće i oranice. Rječice Stupanj, Gnjica, Lukavac i Janja su se izlile, podzemne vode su su aktivirale, a odvodni kanali su začepljeni. Štete na području Semberije za sada su nesagledive.

Na vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite donesena je i odluka za angažovanje svih raspoloživih sredstava i snaga radi zaštite i spasavanja ugroženog stanovništva.

Ristić je naglasio da Štab preduzima neophodne mjere za pružanje pomoći stanovnicima – dijele gumene čizme, vodu za piće i hranu, a angažovana su i plovna sredstva.

Biće upućene i naredbe institucijama i organizacijama da izvršavaju svoj dio obaveza u ovakvim situacijama. Biće izdata i naredba za angažovanje radnih mašina, dodao je Ristić.

On je istakao da se ova poplava može porediti sa jednom od većih poplava koja je zadesila područje Semberije 2001. godine.

„Za sada nemamo životno ugroženih stanovnika, ali je problem što je poplavljeno šire okruženje. Ovo je nesvakidašnje stanje na području Semberije“, istakao je Ristić.

Prema Ristićevim riječima, i rijeka Sava je u porastu, ali je za sada ispod nivoa redovne odbrane od poplava. Drina je u porastu i posljednji protok iznosi 700 metara kubnih u sekundi.

Ukoliko se nastavi porast vodostaja rijeka, situacija će se dodatno iskomplikovati.

Ostavi poruku