Предсједник Србије Борис Тадић најавио је да ће 11. јула у Сребреници присуствовати обиљежавању 15. годишњице злочина почињеног над Бошњацима.

Тадић је, обраћајући се на самиту шефова држава Процеса сарадње југоисточне Европе у Истанбулу, подсјетио да је Скупштина Србије усвојила декларацију којом се осуђује тај злочин и износи саучешће и извињење породицама жртава, те да никада ниједан парламент није урадио нешто слично.

Према његовим ријечима, да би процес помирења био окончан, све нације се морају осјећати одговорно због ствари које су појединци чинили у њихово име.

„Неки још нису решили да направе довољну дистанцу између садашњости и прошлости. Као неко ко је био предводник у нашем напору да превазиђемо трагично наслеђе 90-их, желим да поручим да сви то треба да учине“, рекао је Тадић.

Он је навео да, без обзира на националност, ратни злочинци не могу бити слављени као хероји и „не смије им се аплаудирати“.

Тадић је оцијенио да је политика Србије према БиХ помогла да се направи позитивни нови оквир дебате у циљу обезбјеђивања боље и сигурније будућности за ову сусједну земљу.

„Односи са Хрватско су значајно унапријеђени и ми смо показали спремност да решавамо сва до сада нерешена питања“, додао је Тадић.

Самит СЕЕЦП у Истанбулу окупио је предсједнике и премијере 11 држава чланица те регионалне иницијативе, као и представнике бројних међународних институција и организација.

Чланови Процеса сарадње су поред Турске, која је председавајућа, и Србија, Албанија, БиХ, Црна Гора, Хрватска, Бугарска, Грчка, Македонија, Молдавија, Румунија.

Ostavi poruku