Да је Сарајево било највеће стратиште српског народа током ратних година, указују и удружења српских жртава рата, али и професор демографије на Универзитету у Источном Сарајеву Стево Пашалић који је о томе писао у својој књизи „Антропогеографска стварност Срба у БиХ 1992-2000“.

„На основу података до којих сам дошао вишегодишњим истраживањима, закључује се да је Сарајево било највеће мјесто страдања Срба у БиХ за вријеме рата. Нисам наводио податке о броју страдалих Срба, јер нисам пронашао егзактне бројеве“, рекао је Пашалић „Фокусу“.

Према његовим ријечима, на простору Сарајева уништено је или спаљено 56 насеља у којима је српско становништво било већинско, а из 105 насеља Срби су протјерани.

„Тамо је било око 28 стратишта, а за мјесто стратишта сматра се свака локација гдје је страдало више од пет људи“, појаснио је Пашалић.

Иако удружења располажу с различитим подацима о броју страдалих Срба у Сарајеву, сасвим је евидентно да власти у Федерацији БиХ не желе да формирају комисију како би се утврдила права истина и како би заташкали да је у сарајевском региону страдало неколико хиљада Срба.

Ostavi poruku