У Републици Српској /РС/ и данас је због поплава саобраћај у прекиду на регионалном путу Добој – Модича, у мјесту Врањак, на магистралном путу Добој – Модрича у мјесту Ритешић, те на магистралном путу Шамац – Брчко, у мјесту Лончари – наводи се у извјештају Републичке управе Цивилне заштите.

У ванредном извјештај о ситуацији у поплављеним подручјима у РС у 14.00 часова наводи се да је на подручју Козарске Дубице канал Раковица пун воде и да пријети опасност да се излије. Рјечица Мљечаница је у опадању у селима Верија и Вриоци и повлачи се из поплављених кућа, док је Уна у благом порасту, али нема угрожених кућа.

На подручју Града Бањалука водостај ријеке Врбас у 14.00 часова на мјерном мјесту Делибашино село износио је 390 центиметара што је више за четири центиметра у односу на стање у 13.00 часова.

У Бањалуци је забиљежено око 60 поплављених објеката и 40-так одрона земљишта који угрожавају куће и путне комуникације. Срушен је један мост на ријеци Стратинска, а други на ријеци Врбањи је оштећен.

У општини Приједор водостај ријеке Сане у 14.00 часова износи 461 центиметар што је за два центиметра мање у односу на стање у 12.00 часова. Поплављено је око 300 стамбених објеката у насељима Тукови, Рашковац и Гомјенице, као и велики дио пољопривредног земљишта у Мјесној заједници Брезичани.

На више локација је прекинута путна комуникација Приједор – Бишћани. Водостај ријеке Гомјенице је у порасту те је дошло до изливања и угрожавања стамбених објеката у једном дијелу насеља Гомјеница, као и до пресјецања појединих путних комуникација односно улица у овом насељу. Водостај ријеке Милошевице је у стагнацији.

У општини Прњавор водостај ријека је знатно опао, изузев на рибњаку гдје је водостај ријека Укрина и Вијака још доста висок.

Стање се нормализује и на подручју општине Лакташи, путеви су проходни, а водостај је у опадању. Око 30 кућа у селима Косјерово и Довићи је још поплављено, а у току је достављање неопходних намирница и воде за пиће.

Струја у граду је дјелимично пуштена, а дјелови града који немају струју биће снабдјевени кад се подручје око трафо станице 110 KV ослободи воде која је продрла унутар насипа, па је донесена одлука да се насип отвори како би вода изашла.

На подручју општине Србац вода је у стагнацији, а непроходан је пут Кукоиље – Разбој – Лилићи. У Српцу је поплављена Врбавска улица, а под водом око 100 домаћинстава.

У општини Дервента врши се евакуација становништва из Мјесне заједнице Јасенице и ради се на утврђивању насипа ријеке Укрине, чији је ниво у благом опадању.

У општини Модрича поплављена су насеља Добор, Скугрић и Ново насеље гдје се врши евакуација становништва. У прекиду је фиксна телефонија. Ријека Босна је у овој општини у опадању.

На подручју општине Брод латерални канал у Винској се излио и прелази преко пута који повезује Брод и Модричу, али нема угрожених домаћинстава. Припадници цивилне заштите су на терену и прате ситуацију.

У општини Теслић је евакуисано око 250 домаћинстава из Сењака и Мале Усоре и углавном су смјештени код родбине. Њихова домаћинства су без електричне енергије и у току дана ће екипе електро дистрибуције изаћи на терен. Сви локални путни правци су проходни, а ријека Усора је у опадању.

У Доњем Жабару дошло је до изливања латералног канала у насељу Лончари у ком се врши евакуација становништва и стоке. Општинска служба цивилне заштите Шамац са једним чамцем помаже у евакуацији и достављању пијаће воде и хране угроженом становништву.

У оштини Пелагићево латерални канал је пробијен на три мјеста. У пољопривредном комбинату Пелагићево поплављено је 100 хектара пшенице. Заплављено је око 30 кућа, а два домаћинства су евакуисана.

У општини Бијељина и даље је најугроженије насеље Јања са Новим насељем усљед изливања ријеке Јање током ноћи. Заплављено је цијело насеље са око 12 000 становника. Водостај ријеке Јање тренутно је у стагнацији.

Због тренутне ситуације на подручју општине, данас је одржана сједница Општинског штаба цивилне заштите на којој је донесена Одлука о проглашењу стања природне несреће. Затражено је ангажовање дијела Оружаних снага на подручју Мјесне заједнице Јања, након чега је Републичка управа цивилне заштите упутила захтјев Министарству одбране БиХ.

Стање се нормализује у општинама Градишка, Нови Град, Котор Варош, Челинац, Добој, Вукосавље и Петрово. На подручју ових општина ријеке су у лаганом опадању и вода се повлачи из поплављених подручја и домаћинстава, а сви путни правци су проходни.

У Градишки вода се још задржала на пољопривредном земљишту. На подручју општине Нови Град саобраћај се одвија нормално, осим путног правца Благај – Радмиловац, због потопљеног моста у Благају.

У саопштењу се подсјећа да је у Бањалуци јутрос у 10.00 часова одржана сједница Републичког штаба цивилне заштите, а закључци са сједнице биће накнадно донеѕени.

Предсједник Владе РС данас је обишао поплављена подручја у општини Бијељина. Министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо и директор Републичке управе цивилне заштите Милимир Додер са сарадницима обишли су угрожена подручја у општини Дервента

Leave a Reply