U Republici Srpskoj /RS/ i danas je zbog poplava saobraćaj u prekidu na regionalnom putu Doboj – Modiča, u mjestu Vranjak, na magistralnom putu Doboj – Modriča u mjestu Ritešić, te na magistralnom putu Šamac – Brčko, u mjestu Lončari – navodi se u izvještaju Republičke uprave Civilne zaštite.

U vanrednom izvještaj o situaciji u poplavljenim područjima u RS u 14.00 časova navodi se da je na području Kozarske Dubice kanal Rakovica pun vode i da prijeti opasnost da se izlije. Rječica Mlječanica je u opadanju u selima Verija i Vrioci i povlači se iz poplavljenih kuća, dok je Una u blagom porastu, ali nema ugroženih kuća.

Na području Grada Banjaluka vodostaj rijeke Vrbas u 14.00 časova na mjernom mjestu Delibašino selo iznosio je 390 centimetara što je više za četiri centimetra u odnosu na stanje u 13.00 časova.

U Banjaluci je zabilježeno oko 60 poplavljenih objekata i 40-tak odrona zemljišta koji ugrožavaju kuće i putne komunikacije. Srušen je jedan most na rijeci Stratinska, a drugi na rijeci Vrbanji je oštećen.

U opštini Prijedor vodostaj rijeke Sane u 14.00 časova iznosi 461 centimetar što je za dva centimetra manje u odnosu na stanje u 12.00 časova. Poplavljeno je oko 300 stambenih objekata u naseljima Tukovi, Raškovac i Gomjenice, kao i veliki dio poljoprivrednog zemljišta u Mjesnoj zajednici Brezičani.

Na više lokacija je prekinuta putna komunikacija Prijedor – Bišćani. Vodostaj rijeke Gomjenice je u porastu te je došlo do izlivanja i ugrožavanja stambenih objekata u jednom dijelu naselja Gomjenica, kao i do presjecanja pojedinih putnih komunikacija odnosno ulica u ovom naselju. Vodostaj rijeke Miloševice je u stagnaciji.

U opštini Prnjavor vodostaj rijeka je znatno opao, izuzev na ribnjaku gdje je vodostaj rijeka Ukrina i Vijaka još dosta visok.

Stanje se normalizuje i na području opštine Laktaši, putevi su prohodni, a vodostaj je u opadanju. Oko 30 kuća u selima Kosjerovo i Dovići je još poplavljeno, a u toku je dostavljanje neophodnih namirnica i vode za piće.

Struja u gradu je djelimično puštena, a djelovi grada koji nemaju struju biće snabdjeveni kad se područje oko trafo stanice 110 KV oslobodi vode koja je prodrla unutar nasipa, pa je donesena odluka da se nasip otvori kako bi voda izašla.

Na području opštine Srbac voda je u stagnaciji, a neprohodan je put Kukoilje – Razboj – Lilići. U Srpcu je poplavljena Vrbavska ulica, a pod vodom oko 100 domaćinstava.

U opštini Derventa vrši se evakuacija stanovništva iz Mjesne zajednice Jasenice i radi se na utvrđivanju nasipa rijeke Ukrine, čiji je nivo u blagom opadanju.

U opštini Modriča poplavljena su naselja Dobor, Skugrić i Novo naselje gdje se vrši evakuacija stanovništva. U prekidu je fiksna telefonija. Rijeka Bosna je u ovoj opštini u opadanju.

Na području opštine Brod lateralni kanal u Vinskoj se izlio i prelazi preko puta koji povezuje Brod i Modriču, ali nema ugroženih domaćinstava. Pripadnici civilne zaštite su na terenu i prate situaciju.

U opštini Teslić je evakuisano oko 250 domaćinstava iz Senjaka i Male Usore i uglavnom su smješteni kod rodbine. Njihova domaćinstva su bez električne energije i u toku dana će ekipe elektro distribucije izaći na teren. Svi lokalni putni pravci su prohodni, a rijeka Usora je u opadanju.

U Donjem Žabaru došlo je do izlivanja lateralnog kanala u naselju Lončari u kom se vrši evakuacija stanovništva i stoke. Opštinska služba civilne zaštite Šamac sa jednim čamcem pomaže u evakuaciji i dostavljanju pijaće vode i hrane ugroženom stanovništvu.

U oštini Pelagićevo lateralni kanal je probijen na tri mjesta. U poljoprivrednom kombinatu Pelagićevo poplavljeno je 100 hektara pšenice. Zaplavljeno je oko 30 kuća, a dva domaćinstva su evakuisana.

U opštini Bijeljina i dalje je najugroženije naselje Janja sa Novim naseljem usljed izlivanja rijeke Janje tokom noći. Zaplavljeno je cijelo naselje sa oko 12 000 stanovnika. Vodostaj rijeke Janje trenutno je u stagnaciji.

Zbog trenutne situacije na području opštine, danas je održana sjednica Opštinskog štaba civilne zaštite na kojoj je donesena Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće. Zatraženo je angažovanje dijela Oružanih snaga na području Mjesne zajednice Janja, nakon čega je Republička uprava civilne zaštite uputila zahtjev Ministarstvu odbrane BiH.

Stanje se normalizuje u opštinama Gradiška, Novi Grad, Kotor Varoš, Čelinac, Doboj, Vukosavlje i Petrovo. Na području ovih opština rijeke su u laganom opadanju i voda se povlači iz poplavljenih područja i domaćinstava, a svi putni pravci su prohodni.

U Gradiški voda se još zadržala na poljoprivrednom zemljištu. Na području opštine Novi Grad saobraćaj se odvija normalno, osim putnog pravca Blagaj – Radmilovac, zbog potopljenog mosta u Blagaju.

U saopštenju se podsjeća da je u Banjaluci jutros u 10.00 časova održana sjednica Republičkog štaba civilne zaštite, a zaključci sa sjednice biće naknadno doneѕeni.

Predsjednik Vlade RS danas je obišao poplavljena područja u opštini Bijeljina. Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo i direktor Republičke uprave civilne zaštite Milimir Doder sa saradnicima obišli su ugrožena područja u opštini Derventa

Ostavi poruku