U bijeljinskom Okružnom sudu odgođeno je za danas najavljeno suđenje optuženima za ratni zločin protiv srpskih civila u opštini Srebrenica Husi Salihbegoviću i Ibri Jakuboviću, zbog nemogućnosti da iz Tuzle budu privedeni usljed poplava i presječenih puteva, rekla je portparol Okružnog tužilaštva Danka Prodanović.

Suđenje za ratni zločin protiv ove dvojice trebalo je da počne na osnovu optužnice koju je protiv njih podiglo Okružno tužilaštvo u Bijeljini.

Optužnica ih tereti da su za vrijeme oružanog sukoba u BiH kao pripadnici teritorijalne odbrane Srebrenica i Armije RBiH u junu 1992. godine naoružani napali selo Ratkoviće (Gornji i Donji) kod Srebrenice, sa zaseocima Brađevina, Magudovići, Vraneševići, Ruljevići, Polimci, Kaludra, Dvorišta, Dučići i Račići.

Njih terete da su tom prilikom ubili Stojana Stevanovića, prerezavši mu vrat i nanijevši više uboda nožem po tijelu, te da su mu odsjekli polni organ i stavili ga Stevanoviću u usta.

U optužnici se navodi da je napad izveden streljačkim i drugim naoružanjem sa ciljem ubijanja i protjerivanja srpskih civila.

Osnovni sud je ovu optužnicu potvrdio 27. novembra 2009. godine. Obojica optuženih su iz Moćevića kod Srebrenice. Salihbegović je sada nastanjen u Tuzli, a Jakubović u mjestu Gornja Zimča kod Visokog.

U srebreničkom srpskom selu Ratkovići juče je održan parastos za dvadeset četvoro srpskih civila koje su muslimanske snage iz Srebrenice ubile prije 18 godina.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice u zoru 21. juna 1992. godine upale su u Ratkoviće ubijajući, masakrirajući i paleći zatečene srpske civile, nakon čega su opljačkale pokretnu i popalile svu nepokretnu imovinu u ovom selu i nekoliko zaselaka

Ostavi poruku