У бијељинском Окружном суду одгођено је за данас најављено суђење оптуженима за ратни злочин против српских цивила у општини Сребреница Хуси Салихбеговићу и Ибри Јакубовићу, због немогућности да из Тузле буду приведени усљед поплава и пресјечених путева, рекла је портпарол Окружног тужилаштва Данка Продановић.

Суђење за ратни злочин против ове двојице требало је да почне на основу оптужнице коју је против њих подигло Окружно тужилаштво у Бијељини.

Оптужница их терети да су за вријеме оружаног сукоба у БиХ као припадници територијалне одбране Сребреница и Армије РБиХ у јуну 1992. године наоружани напали село Ратковиће (Горњи и Доњи) код Сребренице, са засеоцима Брађевина, Магудовићи, Вранешевићи, Руљевићи, Полимци, Калудра, Дворишта, Дучићи и Рачићи.

Њих терете да су том приликом убили Стојана Стевановића, пререзавши му врат и нанијевши више убода ножем по тијелу, те да су му одсјекли полни орган и ставили га Стевановићу у уста.

У оптужници се наводи да је напад изведен стрељачким и другим наоружањем са циљем убијања и протјеривања српских цивила.

Основни суд је ову оптужницу потврдио 27. новембра 2009. године. Обојица оптужених су из Моћевића код Сребренице. Салихбеговић је сада настањен у Тузли, а Јакубовић у мјесту Горња Зимча код Високог.

У сребреничком српском селу Ратковићи јуче је одржан парастос за двадесет четворо српских цивила које су муслиманске снаге из Сребренице убиле прије 18 година.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице у зору 21. јуна 1992. године упале су у Ратковиће убијајући, масакрирајући и палећи затечене српске цивиле, након чега су опљачкале покретну и попалиле сву непокретну имовину у овом селу и неколико заселака

Ostavi poruku