Русија за 60 одсто смањила испоруке гаса Белорусији, али поручује да се то неће одразити на снабдевање Европе. Председник Белорусије Лукашенко прети обуставом транзита гаса.

Испоруке руског гаса у Белорусију од јутрос су смањене за 60 одсто, док се транзит гаса кроз Белорусију у Европу реализује у предвиђеним количинама, изјавио је шеф руске гасне компаније Гаспрома Алексеј Милер.

Москва је од 21. јуна почела да смањује Белорусији дневне количине гаса због дуга Минска за ову годину од 192 милиона долара.

Испоруке руског гаса Белорусији су у понедељак смањење за 15 одсто, у уторак за још 15 одсто, а од данас су испоруке гаса на 40 одсто нормалног нивоа.

Милер је раније најавио да ће Гаспром постепено смањивати Белорсији испоруке док не буду за 85 одсто мање од уговорених, што „пропроционално одговара висини дуга“, и оставити јој неопходних 15 одсто за фунционисање система.

На јутрошњем заседању оперативног штаба за решење гасног проблема са Белорусијом, Милер је казао да Минск не предузима никакве кораке за исплату дуга.

„Од 10.00 (по московском времену) 23. јуна уводи се ограничење испорука гаса Белорусији за 60 одсто. Ограничење ће бити настављено пропорционално постојећем дугу“, рекао је Милер.

Рекао је да је „добра вест“ то што се транзит белоруског гаса одвија „у пуним количинама“ и што потрошачи у Европи „немају никаквих проблема са испорукама“.

Председник Белорусије Александар Лукашенко јуче је изјавио да ће Белорусија обуставити транзит гаса у Европу и затражио пребијање дугова Гаспрома за транзит гаса и Белорусије за искоришћени руски гас.

Шеф Европског парламента Јежи Бузек рекао је да је Европска унија спремна да пошаље посматраче како би пратили ситуацију са испорукама руског гаса европским потрошачима кроз Белорусију, али је указао да ЕУ нема намеру да се меша у тај гасни спор.

Он је рекао да су смањене испоруке гаса већ осетили потрошачи у Литванији и источној Немачкој, али министар енергетике Русије Сергеј Шматко то није потврдио.

У уторак, 22. јуна, увече први потпредседнмик белоруске владе Владимир Семашко је казао да Белорусија почиње да преузима транзитни гас како би одржавала у функцији свој транспортни систем и да је о томе обавестила Гаспром.

Ostavi poruku