Rusija za 60 odsto smanjila isporuke gasa Belorusiji, ali poručuje da se to neće odraziti na snabdevanje Evrope. Predsednik Belorusije Lukašenko preti obustavom tranzita gasa.

Isporuke ruskog gasa u Belorusiju od jutros su smanjene za 60 odsto, dok se tranzit gasa kroz Belorusiju u Evropu realizuje u predviđenim količinama, izjavio je šef ruske gasne kompanije Gasproma Aleksej Miler.

Moskva je od 21. juna počela da smanjuje Belorusiji dnevne količine gasa zbog duga Minska za ovu godinu od 192 miliona dolara.

Isporuke ruskog gasa Belorusiji su u ponedeljak smanjenje za 15 odsto, u utorak za još 15 odsto, a od danas su isporuke gasa na 40 odsto normalnog nivoa.

Miler je ranije najavio da će Gasprom postepeno smanjivati Belorsiji isporuke dok ne budu za 85 odsto manje od ugovorenih, što „proprocionalno odgovara visini duga“, i ostaviti joj neophodnih 15 odsto za funcionisanje sistema.

Na jutrošnjem zasedanju operativnog štaba za rešenje gasnog problema sa Belorusijom, Miler je kazao da Minsk ne preduzima nikakve korake za isplatu duga.

„Od 10.00 (po moskovskom vremenu) 23. juna uvodi se ograničenje isporuka gasa Belorusiji za 60 odsto. Ograničenje će biti nastavljeno proporcionalno postojećem dugu“, rekao je Miler.

Rekao je da je „dobra vest“ to što se tranzit beloruskog gasa odvija „u punim količinama“ i što potrošači u Evropi „nemaju nikakvih problema sa isporukama“.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko juče je izjavio da će Belorusija obustaviti tranzit gasa u Evropu i zatražio prebijanje dugova Gasproma za tranzit gasa i Belorusije za iskorišćeni ruski gas.

Šef Evropskog parlamenta Ježi Buzek rekao je da je Evropska unija spremna da pošalje posmatrače kako bi pratili situaciju sa isporukama ruskog gasa evropskim potrošačima kroz Belorusiju, ali je ukazao da EU nema nameru da se meša u taj gasni spor.

On je rekao da su smanjene isporuke gasa već osetili potrošači u Litvaniji i istočnoj Nemačkoj, ali ministar energetike Rusije Sergej Šmatko to nije potvrdio.

U utorak, 22. juna, uveče prvi potpredsednmik beloruske vlade Vladimir Semaško je kazao da Belorusija počinje da preuzima tranzitni gas kako bi održavala u funkciji svoj transportni sistem i da je o tome obavestila Gasprom.

Ostavi poruku