Предсједник Србије Борис Тадић рекао је у Истамбулу, на самиту југоисточне Европе, да ЕУ мора без околишања да поручи да ли је спремна да у своје окриље прими све државе региона западног Балкана, и да искрено помогне да се тај циљ и оствари.

„ЕУ мора искрено и без околишања да каже да жели да интегрише читав регион западног Балкана и да ли је спремна да на најпрактичније начине помогне да се испуне критеријуми постављени пред државе региона“, рекао је Тадић на самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП).

Он је рекао да само када читава југоисточна Европа буде интегрисана у ЕУ, обећани мир, наговијештен окончањем хладног рата, моћи ће заиста да почне и да ће само тако бити „затворена књига страшне декаде“ коју су обиљежили грађански ратови, етничко чишћење, избјеглице и расељени.

„Сви имамо резерве, али се са њима суочавамо, не допуштамо да оне буду изговор да не чинимо ништа…Србија очекује да позитивна атмосфера и поруке са недавно одржаног самита у Сарајеву буду преточене у дело“, рекао је Тадић.

Он је истакао да је од виталне важности да кандидатура за чланство коју је Србија поднијела буде у најскоријој будућности разматрана пред Европском комисијом.

Тадић је истакао значај регионалне сарадње, у чијем фокусу мора бити борба против организованог криминала, чија транснационална мрежа представља најдиректнију опасност просперитету региона, те додао да та борба свиг државама региона мора бити приоритет не само на ријечима, већ и на дјелу

„Нећемо штедети труд у настојању да отклонимо ту претњу. Политика Србије подразумева да нико неће остати изван домашаја закона. Наша полиција и правосуђе наставиће бескомпромисни обрачун са криминалним босовима и њиховим сарадницима“, нагласио је Тадић.

Говорећи о Косову и Метохији, Тадић је поновио да Србија никада, и ни под којим околностима, неће ни имплицитно ни експлицитно признати једнострано проглашену независност Косова, и да је по том питању српски народ потпуно уједињен.

„Једнострано проглашена независност је за нас само још један покушај да се наметне једнострано решење, и зато је такав исход неодржив. Нема праве алтернативе решењу до кога би се дошло преговорима и компромисом“, рекао је Тадић.

Он је рекао да ће прилика за нове преговоре наступити пошто Међународни суд правде достави Генералној скупштини УН савјетодавно мишљење о легалности проглашења независности Косова и додао да је дијалог једини начин да се осигура дугорочна стабилност у региону.

Тадић је оцијенио да је у протеклој деценији начињен изванредан напредак у регионалној сарадњи, чему је у знатној мјери допринијела и Србија.

Самит СЕЕЦП у Истанбулу окупио је предсједнике и премијере 11 држава чланица те регионалне иницијативе, као и представнике бројних међународних институција и организација.

Чланови Процеса сарадње су поред Турске, која је председавајућа, и Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Бугарска, Грчка, Македонија, Молдавија, Румунија.

Ostavi poruku