Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić završio je danas unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe Džona Vilsona prognozom da će Srbija večeras na fudbalskoj utakmici pobijediti Australiju, javlja dopisnik Srne iz Haga.

„Je li tako da će biti 3:0 za Srbiju“, pitao je Karadžić.

„Vjerovatno će pobijediti Srbi“, odgovorio je Vilson, penzionisani general australijske vojske i bivši šef vojnih posmatrača UN u BiH.

Na većinu Karadžićevih pitanja tokom svjedočenja Vilson je odgovorio sa „ne znam“ ili „ne sjećam se“.

Svjedok je rekao da ne zna da su, još prije početka sukoba u BiH, Srbi pobjegli iz doline Neretve, niti za bilo koje incidente u kojima su žrtve bile Srbi.

Vilson je rekao da ne zna ni kada je izbio rat u BiH, a za Patriotsku ligu „nije čuo dok to Karadžić nije pomenuo u sudnici“.

Upitan da li je znao za dva tunela u Sarajevu u kojima su muslimani držali zarobljene Srbe, svjedok je rekao da nije znao.

Na intervenciju sudije da je u jučerašnjem dijelu iskaza pominjao da je sa Biljanom Plavšić razgovarao o tunelu, Vilson je rekao da „možda govorimo o dva različita tunela, a da on misli na tunel ispod aerodroma“.

„Svjedok ne zna za stotinu ključnih činjenica, a morao bi znati, zbog funkcije na kojoj je bio“, ukazao je Karadžić.

„Vojni savjetnik ne mora da zna sve činjenice, ali mora da zna gdje da ih potraži. Nisam znao za svaki detalj, svakog dana, za dvije godine koliko sam tamo bio. Bilo je mnogo nepoznanica, sivih zona“, izjavio je Vilson.

Suđenje Karadžiću nastavlja se iduće nedjelje, kada bi Tužilaštvo trebalo da izvede novog svjedoka.

Ostavi poruku