Ретки примерци Фокнерових књига са потписом овог чувеног америчког нобеловца продати на „Кристијевој“ аукцији за више од 830.000 долара.

Збирка раритетних књига са потписом америчког књижевника и нобеловца Вилијама Фокнера продата је за 833.246 долара на аукцији у Њујорку.

Колекција од 90 понуђених ставки (књига и личних ствари) представљала је готово читав Фокнеров опус и била је вероватно последња шанса да се купи тако велика колекција његових дела, тврде у аукцијској кући „Кристи“.

Највиша цена на лицитацији постигнута је за примерак Фокнеровог романа „Авесаломе, Авесаломе!“ који је отишао за 86.500 долара. Вредност те књиге процењена је пре аукције на суму између 40.000 и 60.000 долара.

Прво издање једног од Фокнерових најуспешнијих романа, „Светлост у августу“, потписано за извесног Малкома Каулија који је радио на пишчевом профилу за магазин „Лајф“, продато је за 47.500 долара.

Аукцијска кућа „Кристи“ није објавила идентитет купца збирке, нити име њеног продавца из САД. Њихова процена је да би ова колекција сада могла да се прода за више од милион долара.

Вилијам Фокнер (1897-1962), добитник Нобелове награде за књижевност 1949, спада у најзначајније писце 20. века. Међу његовим романима су „Бука и бес“, „Кад лежах на самрти“, „Бајка“, „Лопови“, „Сарторис“, „Комарци“, „Коњички гамбит“ и „Војникова палата“.

Ostavi poruku