U opštini Petrovo, gdje je zaplavljeno više od 300 domaćinstava i oštećen znatan broj lokalnih puteva, načelnik opštine proglasio je stanje pripravnosti i uveo dežurstvo, a stanovništvu je preporučeno da obavezno prokuva vodu za piće, saopštila je Republička uprava Civilne zaštite /RUCZ/.

Zbog izlivanja Male i Velike Usore u opštini Teslić, trenutno je u toku evakuacija ugroženog stanovništva u mjesnim zajednicama Senjak, Vrela, Žarkovica, Banja i Izbjegličko Naselje.

Zbog nemogućnosti da kanalizacija prihvati velike količine kišnice, poplavljen je veliki broj objekata u opštini Doboj, kako u gradu tako i u okolini. U samom gradu otežano je odvijanje saobraćaja usljed pojave kanalizacionih voda. Od centra grada odsječene su mjesne zajednice Stanari, Tekućica i Boljanić, te Bare, u kojoj se trenutno vrši evakuacija dva domaćinstva.

Na regionalnom putu Doboj – Banjaluka, saobraćaj je u prekidu na četiri lokaliteta, Bukovica, Grabovica, Ostružnja i Stanari.

Direktor RUCZ RS Milimir Doder danas će obići područje opštine Doboj, a pomoćnik direktora za deminiranje i načelnik Područnog odjeljenja RUCZ Banjaluka područje opštine Kozarska Dubica.

Zbog izlivanja nabujalih voda onemogućen je prilaz do 25 kuća i jedne farme krava u opštini Vukosavlje, a Opštinski štab Civilne zaštite danas je proglasio stanje prirodne nesreće.

U opštini Gradiška, prema rijeci Savi, pod vodom je donji dio grada, a voda koja i dalje nadolazi ugrozila je oko 15 kuća i stočnu pijacu, dok je više od 70 odsto zasijanih površina pod vodom.

U selu Međeđa, u opštini Kozarska Dubica, poplavljene su četiri kuće, a sinoć je napravljen i nasip. Nabujale rječice Rakovac, Mlječnica i Knežica su se izlile, zbog čega je onemogućen saobraćaj putem Kozarska Dubica – Prijedor u mjestu Brekinja.

Klizište u Kozarskoj ulici u Banjaluci, koje se aktiviralo jutros oko četiri časa, ugrozilo je jedno domaćinstvo sa dva člana, koji su evakuisani, dok je klizište u Ulici Duška i Vlade Kopanje ugrozilo put.

Rječica Crkvena u naselju Dolac potkopala je dio ulice Gorana Radulovića, zbog čega je saobraćaj u prekidu. Voda plavi Brankovu ulicu u naselju Saračica, a od odrona i potpornog zida ugrožena su dva domaćinstva. Vrbas je u porastu ali još nema opasnosti od njegovog izlivanja.

U opštini Čelinac rječica Jošavka izlila se iz korita i poplavila dvije kuće i dva pomoćna objekta. Put Jošavka – Čelinac je pod vodom, zbog čega se saobraćaj otežano odvija.

Obilne kiše aktivirale su klizište u selu Tavija, u opštini Kostajnica koje trenutno nije ugrozilo kuće.Opštinska služba civilne zaštite angažovala je rovokopač koji je produbio korito rječice Tavije ispod i iznad mosta na magistralnom putu Kostajnica – Kozarska Dubica, čime je spriječeno njeno izlivanje. Iako je rijeka Una sa pritokama u porastu, voda je još u koritu i njeno stanje se prati.

Stanje u selima Ćukale i Srđevići u opštini Srbac sinoć je bilo kritično zbog naglog rasta bujičnih potoka, ali kuće nisu bile ugrožene. Zbog izlivanja bujičnih potoka, prekinut je regionalni put Srbac – Gornji Srđevići.

Republička uprava Civilne zaštite i dalje prati stanje na terenu.

Sutra će u Banjaluci u 10.00 časova biti održana sjednica Republičkog štaba Civilne zaštite, na kojoj će se sagledati trenutno stanje u Republici Srpskoj te predložiti potrebne mjere za njegovo prevazilaženje.

Ostavi poruku