У општини Петрово, гдје је заплављено више од 300 домаћинстава и оштећен знатан број локалних путева, начелник општине прогласио је стање приправности и увео дежурство, а становништву је препоручено да обавезно прокува воду за пиће, саопштила је Републичка управа Цивилне заштите /РУЦЗ/.

Због изливања Мале и Велике Усоре у општини Теслић, тренутно је у току евакуација угроженог становништва у мјесним заједницама Сењак, Врела, Жарковица, Бања и Избјегличко Насеље.

Због немогућности да канализација прихвати велике количине кишнице, поплављен је велики број објеката у општини Добој, како у граду тако и у околини. У самом граду отежано је одвијање саобраћаја усљед појаве канализационих вода. Од центра града одсјечене су мјесне заједнице Станари, Текућица и Бољанић, те Баре, у којој се тренутно врши евакуација два домаћинства.

На регионалном путу Добој – Бањалука, саобраћај је у прекиду на четири локалитета, Буковица, Грабовица, Остружња и Станари.

Директор РУЦЗ РС Милимир Додер данас ће обићи подручје општине Добој, а помоћник директора за деминирање и начелник Подручног одјељења РУЦЗ Бањалука подручје општине Козарска Дубица.

Због изливања набујалих вода онемогућен је прилаз до 25 кућа и једне фарме крава у општини Вукосавље, а Општински штаб Цивилне заштите данас је прогласио стање природне несреће.

У општини Градишка, према ријеци Сави, под водом је доњи дио града, а вода која и даље надолази угрозила је око 15 кућа и сточну пијацу, док је више од 70 одсто засијаних површина под водом.

У селу Међеђа, у општини Козарска Дубица, поплављене су четири куће, а синоћ је направљен и насип. Набујале рјечице Раковац, Мљечница и Кнежица су се излиле, због чега је онемогућен саобраћај путем Козарска Дубица – Приједор у мјесту Брекиња.

Клизиште у Козарској улици у Бањалуци, које се активирало јутрос око четири часа, угрозило је једно домаћинство са два члана, који су евакуисани, док је клизиште у Улици Душка и Владе Копање угрозило пут.

Рјечица Црквена у насељу Долац поткопала је дио улице Горана Радуловића, због чега је саобраћај у прекиду. Вода плави Бранкову улицу у насељу Сарачица, а од одрона и потпорног зида угрожена су два домаћинства. Врбас је у порасту али још нема опасности од његовог изливања.

У општини Челинац рјечица Јошавка излила се из корита и поплавила двије куће и два помоћна објекта. Пут Јошавка – Челинац је под водом, због чега се саобраћај отежано одвија.

Обилне кише активирале су клизиште у селу Тавија, у општини Костајница које тренутно није угрозило куће.Општинска служба цивилне заштите ангажовала је ровокопач који је продубио корито рјечице Тавије испод и изнад моста на магистралном путу Костајница – Козарска Дубица, чиме је спријечено њено изливање. Иако је ријека Уна са притокама у порасту, вода је још у кориту и њено стање се прати.

Стање у селима Ћукале и Срђевићи у општини Србац синоћ је било критично због наглог раста бујичних потока, али куће нису биле угрожене. Због изливања бујичних потока, прекинут је регионални пут Србац – Горњи Срђевићи.

Републичка управа Цивилне заштите и даље прати стање на терену.

Сутра ће у Бањалуци у 10.00 часова бити одржана сједница Републичког штаба Цивилне заштите, на којој ће се сагледати тренутно стање у Републици Српској те предложити потребне мјере за његово превазилажење.

Ostavi poruku