Naslovna Vijesti Usvojena rezolucija o Kosovu i Metohiji

Usvojena rezolucija o Kosovu i Metohiji

0

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope u Strazburu usvojila je danas rezoluciju o Kosovu kojom se ističe statusna neutralnost te najstarije evropske organizacije prema Kosovu, ali i potreba njenog većeg angažovanja radi prevazilaženja problema u domenu vladavine prava, demokratije i poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

U rezoluciji, sačinjenoj na osnovu izvještaja izvjestioca za Kosovo Bjerna fon Sidova, ističe se da Savjet Evrope primjenjuje statusno-neutralnu politiku prema Kosovu i priznaje dalje važenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244, iako su 33 članice ove evropske organizacije priznale Kosovo.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope poziva EU da nastavi da vodi politiku „različitog pristupa statusu, ali uz jedinstvo angažovanja“, obezbjeđujući evropsku perspektivu Kosova u okviru pristupa zapadnom Balkanu, kao i da ojača Euleks i njegovu ulogu na sjeveru Kosova, istaknuto je u rezoluciji.

U rezoluciji se apeluje na vlasti u Prištini i Beogradu da zauzmu fleksibilan pristup prema regionalnoj saradnji kako bi olakšali učešće svojih predstavnika na međunarodnim skupovima bez obzira na pitanje statusa i da budu aktivni u unapređenju dijaloga i pomirenja među zajednicama na Kosovu, prenose beogradski mediji.

Beograd i Priština se, takođe, pozivaju da učine napor kako bi olakšali priznavanje svojinskih prava i vraćanje imovine legitimnim vlasnicima, da nastave da sarađuju po pitanju nestalih i obezbijede punu saradnju sa Euleksom i Haškim tribunalom u istragama o ratnim zločinima.

Vlasti u Prištini se pozivaju da u potpunosti uzmu u obzir multietnički karakter Kosova, striktnim sprovođenjem zakona o zaštiti prava manjina i decentralizacije da stvaraju uslove za bezbjedan povratak i reintegraciju raseljenih i preduzimaju odlučne mjere protiv diskriminacije na etničkim osnovama.

U rezoluciji se nalaze samo dvije stavke koje se odnose na vlasti u Srbiji, gdje se pozivaju srpske vlasti da uklone praktične prepreke za povratak raseljenih, poput pristupa informacija, uključujući informacije iz katastra i prenosa dokumenata, kao i da osmisle integraciju raseljenih koji ne žele da se vrate na Kosovo.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope poziva Euleks, UNMIK i kosovske institucije da pojačaju napore za uspostavljanje vladavine prava posebno, javnom osudom korupcije, donošenjem zakona i preduzimanjem konkretnih koraka za popravljanje stanja u pravosuđu, navedeno je u rezoluciji.

Pozivaju se kosovske institucije da obezbijede punu saradnju da Euleksom u kontekstu istraživanja ratnih zločina i organizovanog kirminala.

Vođa delegacije Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović ocijenio je da su izvještaj i rezolucija koju je u Strazburu usvojila Parlamentarna skupština Savjeta Evrope o Kosovu, uravnoteženi i objektivni.

On je nakon rasprave rekao da su usvojene primjedbe koje je imala Srbija, a koje su se odnosile na to da Kosovo treba da se tretira kao statusno neutralno i da se poštuje Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti.

Izvjestilac komiteta za politička pitanja Savjeta Evrope Bjern fon Sidov predstavio je danas poslanicima Parlamentarne skupštine izvještaj o Kosovu u okviru drugog dana ljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu.

U izvještaju se ističe neutralnost Savjeta Evrope u pogledu statusa Kosova, te loše stanje posebno u domenu vladavine prava, a kao najveći problemi položaj manjina, kršenje ljudskih prava, sudstvo, korupcija, trgovina ljudima i diskriminacija.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version