SHARE

Парламентарна Скупштина Савјета Европе у Стразбуру усвојила је данас резолуцију о Косову којом се истиче статусна неутралност те најстарије европске организације према Косову, али и потреба њеног већег ангажовања ради превазилажења проблема у домену владавине права, демократије и поштовања људских и мањинских права.

У резолуцији, сачињеној на основу извјештаја извјестиоца за Косово Бјерна фон Сидова, истиче се да Савјет Европе примјењује статусно-неутралну политику према Косову и признаје даље важење резолуције Савјета безбједности УН 1244, иако су 33 чланице ове европске организације признале Косово.

Парламентарна скупштина Савјета Европе позива ЕУ да настави да води политику “различитог приступа статусу, али уз јединство ангажовања”, обезбјеђујући европску перспективу Косова у оквиру приступа западном Балкану, као и да ојача Еулекс и његову улогу на сјеверу Косова, истакнуто је у резолуцији.

У резолуцији се апелује на власти у Приштини и Београду да заузму флексибилан приступ према регионалној сарадњи како би олакшали учешће својих представника на међународним скуповима без обзира на питање статуса и да буду активни у унапређењу дијалога и помирења међу заједницама на Косову, преносе београдски медији.

Београд и Приштина се, такође, позивају да учине напор како би олакшали признавање својинских права и враћање имовине легитимним власницима, да наставе да сарађују по питању несталих и обезбиједе пуну сарадњу са Еулексом и Хашким трибуналом у истрагама о ратним злочинима.

Власти у Приштини се позивају да у потпуности узму у обзир мултиетнички карактер Косова, стриктним спровођењем закона о заштити права мањина и децентрализације да стварају услове за безбједан повратак и реинтеграцију расељених и предузимају одлучне мјере против дискриминације на етничким основама.

У резолуцији се налазе само двије ставке које се односе на власти у Србији, гдје се позивају српске власти да уклоне практичне препреке за повратак расељених, попут приступа информација, укључујући информације из катастра и преноса докумената, као и да осмисле интеграцију расељених који не желе да се врате на Косово.

Парламентарна скупштина Савјета Европе позива Еулекс, УНМИК и косовске институције да појачају напоре за успостављање владавине права посебно, јавном осудом корупције, доношењем закона и предузимањем конкретних корака за поправљање стања у правосуђу, наведено је у резолуцији.

Позивају се косовске институције да обезбиједе пуну сарадњу да Еулексом у контексту истраживања ратних злочина и организованог кирминала.

Вођа делегације Скупштине Србије Драгољуб Мићуновић оцијенио је да су извјештај и резолуција коју је у Стразбуру усвојила Парламентарна скупштина Савјета Европе о Косову, уравнотежени и објективни.

Он је након расправе рекао да су усвојене примједбе које је имала Србија, а које су се односиле на то да Косово треба да се третира као статусно неутрално и да се поштује Резолуција 1244 Савјета безбједности.

Извјестилац комитета за политичка питања Савјета Европе Бјерн фон Сидов представио је данас посланицима Парламентарне скупштине извјештај о Косову у оквиру другог дана љетног засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе у Стразбуру.

У извјештају се истиче неутралност Савјета Европе у погледу статуса Косова, те лоше стање посебно у домену владавине права, а као највећи проблеми положај мањина, кршење људских права, судство, корупција, трговина људима и дискриминација.

SHARE

Оставите одговор