Представници НАТО-а у БиХ не вјерују да ће споразум о војној имовини бити усаглашен до септембра, зато што политички лидери у БиХ не одустају од супротстављених ставова.

„Немогуће је очекивати напредак када не постоји спремност за договор. Политички лидери питање војне имовине претворили су у политички проблем иако се ради о чисто правној ствари, а с обзиром да се ближе избори нико не жели одступити са раније утврђених позиција“, рекао је портпарол НАТО-а Дерек Чепел.

Он је поздравио ангажман америчког државног секретара Хилари Клинтон која је у писму упућеном Предсједништву БиХ затражила да се 69 локација потребних Оружаним снагама БиХ укњижи као државна имовина, пишу „Независне новине“.

Савјетник члана Предсједништва БиХ из РС Ђуро Бероња појаснио је да Предсједништво БиХ није надлежно за рјешавање питања војне имовине него да то треба уредити споразумом ентитетских влада.

Министар одбране БиХ Селмо Цикотић такође је подржао ангажман највећих фунционера САД, али и нагласио да нема напретка у преговорима о споразуму о рјешавању питања војне имовине.

Он тврди да проблем није у Министарству одбране БиХ „него на неким другим адресама“.

Власти РС од раније заступају став да је сва државна имовина, укључујући и војну, власништво ентитета на чијој се територији налази, те да је они могу дати државним институцијама на кориштење. Насупрот њима, представници Федерације БиХ сматрају да је држава власник војне имовине те да треба бити уписана у власничке књиге.

Споразум о војној имовини услов је за почетак примјене МАП (Акционог плана за чланство у НАТО) за БиХ који су земље чланице НАТО условно одобриле у априлу.

Рјешавање цјелокупне државне имовине преостали је услов за гашење ОХР-а.

Leave a Reply