U bijeljinskom Okružnom sudu sutra će početi suđenje za ratni zločin protiv srpkih civila Husi Salihbegoviću iz Moćevića, opština Srebrenica, nastanjen u Tuzli i Ibri Jakuboviću takođe iz Moćevića kod Srebrenice, nastanjen u mjestu Gornja Zimča kod Visokog.

Suđenje za ratni zločin protiv ove dvojice počeće na osnovu optužnice koju je protiv njih podiglo Okružno tužilaštvo Bijeljina, saznaje Srna u ovom tužilaštvu.

Optužnica ih tereti da su za vrijeme oružanog sukoba u BiH kao pripadnici tzv. Teritorijalne odbrane Srebrenica i tzv. Oružanih snaga BiH, prilikom oružanog napada na selo Ratkoviće (Gornji i Donji), sa zaseocima Brađevina, Magudovići, Vraneševići, Ruljevići, Polimci, Kaludra, Dvorišta, Dučići, Račići, ubili Stojana Stevanovića prerezavši mu vrat i nanijevši više uboda nožem po tijelu, odsjekli polni organ i stavili ga u usta.

U optužnici se navodi da je napad izveden 27. juna 1992. godine streljačkim i drugim naoružanjem sa ciljem vršenja ubistava i protjerivanja civilnog stanovništva srpske nacionalnost.

Okružni sud je ovu optužnicu potvrdio 27. novembra 2009. godine, pa suđenje počinje u 10.00 časova.

Ostavi poruku