У бијељинском Окружном суду сутра ће почети суђење за ратни злочин против српких цивила Хуси Салихбеговићу из Моћевића, општина Сребреница, настањен у Тузли и Ибри Јакубовићу такође из Моћевића код Сребренице, настањен у мјесту Горња Зимча код Високог.

Суђење за ратни злочин против ове двојице почеће на основу оптужнице коју је против њих подигло Окружно тужилаштво Бијељина, сазнаје Срна у овом тужилаштву.

Оптужница их терети да су за вријеме оружаног сукоба у БиХ као припадници тзв. Територијалне одбране Сребреница и тзв. Оружаних снага БиХ, приликом оружаног напада на село Ратковиће (Горњи и Доњи), са засеоцима Брађевина, Магудовићи, Вранешевићи, Руљевићи, Полимци, Калудра, Дворишта, Дучићи, Рачићи, убили Стојана Стевановића пререзавши му врат и нанијевши више убода ножем по тијелу, одсјекли полни орган и ставили га у уста.

У оптужници се наводи да је напад изведен 27. јуна 1992. године стрељачким и другим наоружањем са циљем вршења убистава и протјеривања цивилног становништва српске националност.

Окружни суд је ову оптужницу потврдио 27. новембра 2009. године, па суђење почиње у 10.00 часова.

Ostavi poruku