Zbog britanskog ograničenja brzine u letu žirokopterom, Ken Volis, čuveni 94-godišnji pilot i konstruktor ovih letelica, će morati u Francusku ili SAD da bi postavio svetski rekord u najbržem letu.

Ken Volis (94), veteran iz Drugog svetskog rata, moraće da ode u neku drugu državu da bi mogao da postigne svetski rekord u letu žirokopterom, pošto u Velikoj Britaniji postoji ograničenje brzine koje je za tu vrstu letelice propisala britanska civilna avijacija i ono iznosi 110 kilometara na sat.

Međutim, ratni veteran i kaskader u filmovima o Džejmsu Bondu želi da postigne brzinu od 220 kilometara na sat.

Kako prenose ostrvski mediji, vremešni Volis, koji je 1975. godine postigao rekord u najdužem letu žirokopterom, namerava da postavi novi rekord u Francuskoj, ili SAD.

On leti već 73 godine, a u svom mini hangaru u Norfoku ima 20 žirokoptera koje smatra najsigurnijim letelicama na svetu. „Ako motor stane, elise nastavljaju da se okreću, što vam omogućava da sletite“, tvrdi iskusni pilot.

Zahvaljujući njima pojavio se uz Šona Konerija u filmu o tajnom agentu Džejmsu Bondu „Samo dvaput se živi“, u sceni sa, naravno, žirokopterom. Kaže da morao da poleti 81 put i u vazduhu provede 44 sata da bi snimili scenu koja traje samo četiri minuta.

I nigde u odjavnoj špici mu se nisu ni zahvalili!

Ostavi poruku