Због британског ограничења брзине у лету жирокоптером, Кен Волис, чувени 94-годишњи пилот и конструктор ових летелица, ће морати у Француску или САД да би поставио светски рекорд у најбржем лету.

Кен Волис (94), ветеран из Другог светског рата, мораће да оде у неку другу државу да би могао да постигне светски рекорд у лету жирокоптером, пошто у Великој Британији постоји ограничење брзине које је за ту врсту летелице прописала британска цивилна авијација и оно износи 110 километара на сат.

Међутим, ратни ветеран и каскадер у филмовима о Џејмсу Бонду жели да постигне брзину од 220 километара на сат.

Како преносе острвски медији, времешни Волис, који је 1975. године постигао рекорд у најдужем лету жирокоптером, намерава да постави нови рекорд у Француској, или САД.

Он лети већ 73 године, а у свом мини хангару у Норфоку има 20 жирокоптера које сматра најсигурнијим летелицама на свету. „Ако мотор стане, елисе настављају да се окрећу, што вам омогућава да слетите“, тврди искусни пилот.

Захваљујући њима појавио се уз Шона Конерија у филму о тајном агенту Џејмсу Бонду „Само двапут се живи“, у сцени са, наравно, жирокоптером. Каже да морао да полети 81 пут и у ваздуху проведе 44 сата да би снимили сцену која траје само четири минута.

И нигде у одјавној шпици му се нису ни захвалили!

Ostavi poruku