Насловна Вијести Општинама погођеним поплавама два и по милиона КМ

Општинама погођеним поплавама два и по милиона КМ

0

Влада Републике Српске (РС) вечерас је на телефонској сједници донијела одлуку о издвајању два и по милиона КМ интервентне помоћи општинама у РС које су погођене поплавама, саопштено је из кабинета предсједника Владе РС.

Телефонска сједница Владе услиједила је одмах након што је премијер РС Милорад Додик обишао најугроженија поплављена подручја у РС.

Додик је прије сједнице рекао новинарима на бањалучком хелиодрому да ће већ сутра Републички штаб цивилне заштите процијенити ситуацију и покушати да се упути у системско рјешавање проблема.

„Ситуација је доста тешка. Био сам у Челинцу, Козарској Дубици, Српцу, Дервенти, Модричи и видио сам огромну угроженост домаћинстава и привредних објеката, поготово инфраструктуре. Штете су огромне, сигурно више од неколико десетина милиона КМ у овом тренутку“, навео је Додик.

Он је рекао да се из неких насеља људи евакуишу, наводећи примјер мјеста Скугрић у општини Модрича, гдје је проваљен канал који је био заштита за то мјесто, те да су у њему многе куће поплављене, а да су мљекара у Козарској Дубици и фарма са 6 000 пилића у Српцу неки од страдалих привредних објеката.

Додик је изразио наду да ће падавине престати и да ће се вода почети повлачити, како би се могло помоћи људима у санирању штета, наводећи да се у овом тренутку чини оно што се може.

„У свим заједницама локалне власти су предузеле мјере помоћи, прије свега за становништво и привредне субјекте. Штабови цивилне заштите непрестано раде, полиција обавља свој дио посла, медицинске службе су на располагању и свугдје гдје помоћ буде потребна, људима ће бити пружена“, рекао је Додик.

Премијер Српске је додао да су већ раније предузете мјере пројектовања активности које су усмјерене ка заштити од овако високих вода и да је прелиминарна цијена тог пројекта у цијелој РС више од 500 милиона КМ.

„То је сигурно вишегодишњи пројекат, али мора да се почне са његовом реализацијом што је прије могуће, јер је очигледно да су овакве изненадне падавине могуће и у будућности“, рекао је Додик.

[slideshow id=10]

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version