Vlada Republike Srpske (RS) večeras je na telefonskoj sjednici donijela odluku o izdvajanju dva i po miliona KM interventne pomoći opštinama u RS koje su pogođene poplavama, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade RS.

Telefonska sjednica Vlade uslijedila je odmah nakon što je premijer RS Milorad Dodik obišao najugroženija poplavljena područja u RS.

Dodik je prije sjednice rekao novinarima na banjalučkom heliodromu da će već sutra Republički štab civilne zaštite procijeniti situaciju i pokušati da se uputi u sistemsko rješavanje problema.

„Situacija je dosta teška. Bio sam u Čelincu, Kozarskoj Dubici, Srpcu, Derventi, Modriči i vidio sam ogromnu ugroženost domaćinstava i privrednih objekata, pogotovo infrastrukture. Štete su ogromne, sigurno više od nekoliko desetina miliona KM u ovom trenutku“, naveo je Dodik.

On je rekao da se iz nekih naselja ljudi evakuišu, navodeći primjer mjesta Skugrić u opštini Modriča, gdje je provaljen kanal koji je bio zaštita za to mjesto, te da su u njemu mnoge kuće poplavljene, a da su mljekara u Kozarskoj Dubici i farma sa 6 000 pilića u Srpcu neki od stradalih privrednih objekata.

Dodik je izrazio nadu da će padavine prestati i da će se voda početi povlačiti, kako bi se moglo pomoći ljudima u saniranju šteta, navodeći da se u ovom trenutku čini ono što se može.

„U svim zajednicama lokalne vlasti su preduzele mjere pomoći, prije svega za stanovništvo i privredne subjekte. Štabovi civilne zaštite neprestano rade, policija obavlja svoj dio posla, medicinske službe su na raspolaganju i svugdje gdje pomoć bude potrebna, ljudima će biti pružena“, rekao je Dodik.

Premijer Srpske je dodao da su već ranije preduzete mjere projektovanja aktivnosti koje su usmjerene ka zaštiti od ovako visokih voda i da je preliminarna cijena tog projekta u cijeloj RS više od 500 miliona KM.

„To je sigurno višegodišnji projekat, ali mora da se počne sa njegovom realizacijom što je prije moguće, jer je očigledno da su ovakve iznenadne padavine moguće i u budućnosti“, rekao je Dodik.

[slideshow id=10]

Ostavi poruku