Naslovna Bosna i Hercegovina Dobro naplaćen (ne)rad članova Savjeta ministara BiH

Dobro naplaćen (ne)rad članova Savjeta ministara BiH

0

Rad članova Savjeta ministara BiH tokom 2009. godine građane BiH je samo kroz neto plate, topli obrok, odvojeni život, te regres, koštao 643.735 KM, podaci su Centra civilnih inicijativa /CCI/ BiH.

Iako za 12 mjeseci ministri nisu realizovali zacrtane aktivnosti, u godini ekonomske krize i štednje plate su im povećane za 22 do 27 odsto u odnosu na 2008. godinu, prenosi „Fokus“.

„Prošle godine ministri i predsjedavajući Savjeta ministara BiH na zasjedanjima su proveli tek nešto više od osam i po osmočasovnih radnih dana, usvojili nešto više od polovine planiranih zakona, a donijeli 15 zakona, koji nisu bili predviđeni programom rada“, navodi se u monitoringu CCI.

Ministarstvo inostranih poslova BiH, koje vodi Sven Alkalaj, prošle godine realizovalo je samo jedan zakon, ali je za godinu dana Alkalaj samo kroz neto platu i tople obroke zaradio 60.605 KM, a isplaćen mu je i regres od 580 KM, ne računajući ostale izdatke za troškove telefona.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH prošle godine zabilježen je pad aktivnosti u realizaciji zakona u odnosu na 2008. godinu i to za oko 30 odsto, ali je zato došlo do povećanja plate prvih ljudi za oko 22 odsto.         Decembarska neto plata ministra Sadika Ahmetovića iznosila je 5.698 KM i bila je veća i od prosječne prošlogodišnje plate predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića, koja je iznosila 5.241 marku.

Ministarstvo odbrane nije imalo planiranih zakona u Programu rada Savjeta ministara za 2009. godinu, a prosječna neto plata ministra Selme Cikotića iznosila je 4.672,91 KM. Nije dobio regrese, a plata mu je uvećana za 25 odsto u odnosu na 2008. godinu.

Procenat realizovanih zakona u Ministarstvu finansija i trezora BiH za 2009. godinu iznosio je 67, a prosječna plata ministra Dragana Vrankića 5.046 KM. Prošle godine u džep je stavio 67.026 KM, a dobio je i regres od oko 590 KM, te platu veću za 27 odsto. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mladen Zirojević, u plan je postavio 19 zakona od kojih je Savjet ministara utvrdio devet. On je prošle godine svoj rad naplatio sa 57.760 KM.

Iako je Ministartvo za ljudska prava i izbjeglice prošle godine realizovalo samo 38 odsto zakona, ministar Safet Halilović dobio je veću platu za 25 odsto u odnosu na 2008. godinu, pa je prošle godine zaradio 61.241 KM i regrese.

Najveći broj realizovanih aktivnosti iz godišnjeg programa za 2009. godinu imali su ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mladen Zirojević, ministar civilnih poslova Sredoje Nović i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version