Европска комисија позвала је данас Минск и Москву да поштују своје обавезе из уговора након што је спор о неисплаћеним дуговањима запријетио редовности испорука руског гаса у Европу.

„Очекујемо да проток гаса у ЕУ не буде угрожен и очекујемо да ће бити испоштоване обавезе из уговора. Настављамо да пратимо развој ситуације и у блиском смо контакту са Руском Федерацијом и Бјелорусијом“, изјавила је портпарол Европске комисије за енергетику Марлен Холцнер.

Европска комисија се огласила након што је предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко наредио да се затворе гасоводи којима иде руски гас ка Европи након што је Москва Минску за трећину смањила испоруке гаса због спора у вези са неплаћеним дуга.

Лукашенко је истакао да неће толерисати да Бјелорусију понижавају руске власти и оптужио је руског гасног гиганта „Гаспром“ да не плаћа Минску за транзит гаса.

Русија је раније саопштила да за 30 одсто смањује испоруке гаса Бјелорусији, зато што Минск још није исплатио дуговања.

„Гаспром“ је Бјелорусији јуче смањио дневне испоруке гаса за 15 одсто, док је најављено да ће, у случају да не буде нађено рјешење за спор, у предстојећим данима испорука бити смањена до 85 одсто.

Директор „Гаспрома“ Алексеј Милер је 16. јуна током састанка са руским предсједником Дмитријем Медведевим рекао да је главни узрок дуга од 200 милиона долара то што Бјелорусија наставља да, по својој одлуци, плаћа гас по прошлогодишњим цијенама.

Влада Бјелорусије обећала је јуче да ће измирити дуг за руски гас у року од двије седмице, али је оптужила „Гаспром“ да Минску дугује више од 200 милиона долара за транзит. Лукашенко је критиковао Медведева, истичући да његово понашање и реторика не приличе шефу државе.

Пошто је Бјелорусија јуче понудила да покрије трошкове дуговања за гас машинеријом и опремом, Медведев је путем телевизије рекао да Русија као начин плаћања не може да прихвати „пите, маслац, сир или палачинке.“

Предсједник Бјелорусије истакао да је саопштење руског руководства вријеђа народ Бјелорусије. Бјелорусија транспортује око 20 одсто руског гаса намијењеног западноевропском тржишту, а ЕУ је саопштила да је активирала кризни план због најновијег спора.

Ostavi poruku