Evropska komisija pozvala je danas Minsk i Moskvu da poštuju svoje obaveze iz ugovora nakon što je spor o neisplaćenim dugovanjima zaprijetio redovnosti isporuka ruskog gasa u Evropu.

„Očekujemo da protok gasa u EU ne bude ugrožen i očekujemo da će biti ispoštovane obaveze iz ugovora. Nastavljamo da pratimo razvoj situacije i u bliskom smo kontaktu sa Ruskom Federacijom i Bjelorusijom“, izjavila je portparol Evropske komisije za energetiku Marlen Holcner.

Evropska komisija se oglasila nakon što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko naredio da se zatvore gasovodi kojima ide ruski gas ka Evropi nakon što je Moskva Minsku za trećinu smanjila isporuke gasa zbog spora u vezi sa neplaćenim duga.

Lukašenko je istakao da neće tolerisati da Bjelorusiju ponižavaju ruske vlasti i optužio je ruskog gasnog giganta „Gasprom“ da ne plaća Minsku za tranzit gasa.

Rusija je ranije saopštila da za 30 odsto smanjuje isporuke gasa Bjelorusiji, zato što Minsk još nije isplatio dugovanja.

„Gasprom“ je Bjelorusiji juče smanjio dnevne isporuke gasa za 15 odsto, dok je najavljeno da će, u slučaju da ne bude nađeno rješenje za spor, u predstojećim danima isporuka biti smanjena do 85 odsto.

Direktor „Gasproma“ Aleksej Miler je 16. juna tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim rekao da je glavni uzrok duga od 200 miliona dolara to što Bjelorusija nastavlja da, po svojoj odluci, plaća gas po prošlogodišnjim cijenama.

Vlada Bjelorusije obećala je juče da će izmiriti dug za ruski gas u roku od dvije sedmice, ali je optužila „Gasprom“ da Minsku duguje više od 200 miliona dolara za tranzit. Lukašenko je kritikovao Medvedeva, ističući da njegovo ponašanje i retorika ne priliče šefu države.

Pošto je Bjelorusija juče ponudila da pokrije troškove dugovanja za gas mašinerijom i opremom, Medvedev je putem televizije rekao da Rusija kao način plaćanja ne može da prihvati „pite, maslac, sir ili palačinke.“

Predsjednik Bjelorusije istakao da je saopštenje ruskog rukovodstva vrijeđa narod Bjelorusije. Bjelorusija transportuje oko 20 odsto ruskog gasa namijenjenog zapadnoevropskom tržištu, a EU je saopštila da je aktivirala krizni plan zbog najnovijeg spora.

Ostavi poruku