Довођење у питање продужења Одлуке о квалитету течних горива и нафтних деривата, коју би Савјет министара БиХ требало да донесе како би Рафинерија у Броду могла наставити с продајом горива, јесте политизација питања и то од званичника који не мисле добро за БиХ – рекао је предсједавајући Заједничке комисије за економске реформе и развој парламента БиХ Зоран Копривица.

Одлука о квалитету течних горива и нафтних деривата, коју је раније донио Савјет министара БиХ, истиче 30. јуна, а захтјев за продужење те одлуке већ је упућен на адресу Савјету министара БиХ.

Коментаришући неке спекулације да би бошњачки министри могли условити давање сагласности на ову одлуку, пристанком српских министара да продуже мандат Кемалу Чаушевићу, директору Управе за индиректно опорезивање БиХ, али и директорима неких других агенција на нивоу БиХ, Копривица је рекао да је смијешно повезивати именовање директора у појединим агенцијама са суштинским економским пројектима од којих зависи економска будућност земље – пише сутрашњи „Фокус“.

„Узалудно је трошити ријечи, јер појединци мисле да не морају бирати средства у остварењу политичких циљева“, навео је Копривица.

Он је додао да у ситуацији када БиХ грца у тешкој ситуацији не би смјело да се политизује питање рада Рафинерије у Броду.

„Захваљујући Влади РС и Руској Федерацији имали смо велику инвестицију која је удвостручила износ страних инвестиција у 2007. и 2008. години. Буџет БиХ се пуни много више него раније, па је несхватљиво да су појединци толико неодговорни па покушавају политизовати то питање. Несхватљиво је приговарати на тај начин, јер ти људи очито не желе добро ни сами себи“, рекао је Копривица, наводећи да вјерује да ће Савјет министара БиХ, ипак, донијети исправну одлуку.

Славко Шћепановић, први замјеник директора Оптима групе, каже да је убијеђен да ће Савјет министара БиХ продужити одлуку о квалитету течних горива, јер не постоји ниједан технички, економски или финансијски разлог да се то не деси.

Одговарајући на питање шта би значило уколико изостане доношење одлуке, Шћепановић је рекао да нису радили економске анализе о томе, али би то свакако подразумијевало заустављање производње до модернизације.

„Вјероватно би било отпуштено 1.600 радника, који би се могли запослити тек за три године када се тај посао заврши. На овом нивоу прераде радимо са губицима, па не знам да ли би они били већи када уопште не би радили. То би БиХ поново увело у апсолутну зависност од увоза, цијене горива би порасле јер све анализе показују да је гориво јефтиније од када ради Рафинерија у Броду. Јефтинији су домаћи, али и увозни деривати, јер постоји конкуренција“, рекао је Шћепановић.

Фуад Касумовић, замјеник министра финансија и трезора БиХ, сматра да одлуку не би требало продужити уколико Рафинерија у Борду не може испунити еколошке стандарде.

Ostavi poruku