Poljoprivrednici u BiH ostaće bez nekoliko stotina miliona evra bespovratne pomoći iz pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA EU), jer vlasti Federacije BiH (FBiH) odbijaju da usvoje „Strategiju ruralnog razvoja“, a Sarajevo traži da se prije toga formira ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH.

Početkom 2011. godine EU je trebalo da dodijeli finansijska sredstva razvoju poljoprivrede u BiH, ali samo pod uslovom da zemlja usvoji jedinstvenu „Strategiju ruralnog razvoja“.         Narodna skupština Republike Srpske /RS/ je strategiju usvojila još krajem prošle godine – piše danas „Pres RS“.

Pomoćnik ministra poljoprivrede RS Zoran Kovačević smatra da formiranje Ministarstva poljoprivrede na državnom nivou nije uslov EU.

„Jedini uslov koji postoji jeste izrada jedinstvene strategije ruralnog razvoja, ali federalna vlada odbija da je izradi i da je uskladi sa našom strategijom. Oni žele da ucjenjuju vlasti RS kako bi pristale na ukidanje entitetskih ministarstava poljoprivrede“, rekao je Kovačević.

Pomoćnik ministra za poljoprivrednu politiku FBiH Refija Topuz kaže da BiH mora da ima jedinstvenu državnu strategiju ruralnog razvoja i da poljoprivreda mora biti u nadležnosti države BiH. „Očigledno je da su zvaničnici iz Banjaluke napravili grešku u koracima. Oni su prvo usvojili strategiju ruralnog razvoja za područje entiteta, umjesto da su sačekali usvajanje okvirne strategije na državnom nivou“, kazao je Topuz.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac smatra da takvim odnosom federalne vlasti tjeraju u bijedu i vlastite poljoprivrednike. „Federacija BiH je propala firma koja cijelu zemlju vuče na dno. Zbog njihovih bezbrojnih kantona, ministarstava, neriješenih problema s Hrvatima i finansijskog kolapsa federalnog budžeta stalno tapkamo u mjestu“, ocijenio je Usorac.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH Ivo Miro Jović smatra da uslovljavanje bošnjačkih političara zajedničkim ministarstvom poljoprivrede ne šalje ohrabrujuću poruku domaćim poljoprivrednicima.

„Novac iz IPA fondova EU nas čeka, ali smo zahvaljujući stalnim političkim nadmudrivanjima sve dalji od njega“, naglasio je Jović.

Ostavi poruku