Пољопривредници у БиХ остаће без неколико стотина милиона евра бесповратне помоћи из претприступних фондова Европске уније (ИПА ЕУ), јер власти Федерације БиХ (ФБиХ) одбијају да усвоје „Стратегију руралног развоја“, а Сарајево тражи да се прије тога формира министарство пољопривреде на нивоу БиХ.

Почетком 2011. године ЕУ је требало да додијели финансијска средства развоју пољопривреде у БиХ, али само под условом да земља усвоји јединствену „Стратегију руралног развоја“.         Народна скупштина Републике Српске /РС/ је стратегију усвојила још крајем прошле године – пише данас „Прес РС“.

Помоћник министра пољопривреде РС Зоран Ковачевић сматра да формирање Министарства пољопривреде на државном нивоу није услов ЕУ.

„Једини услов који постоји јесте израда јединствене стратегије руралног развоја, али федерална влада одбија да је изради и да је усклади са нашом стратегијом. Они желе да уцјењују власти РС како би пристале на укидање ентитетских министарстава пољопривреде“, рекао је Ковачевић.

Помоћник министра за пољопривредну политику ФБиХ Рефија Топуз каже да БиХ мора да има јединствену државну стратегију руралног развоја и да пољопривреда мора бити у надлежности државе БиХ. „Очигледно је да су званичници из Бањалуке направили грешку у корацима. Они су прво усвојили стратегију руралног развоја за подручје ентитета, умјесто да су сачекали усвајање оквирне стратегије на државном нивоу“, казао је Топуз.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Владимир Усорац сматра да таквим односом федералне власти тјерају у биједу и властите пољопривреднике. „Федерација БиХ је пропала фирма која цијелу земљу вуче на дно. Због њихових безбројних кантона, министарстава, неријешених проблема с Хрватима и финансијског колапса федералног буџета стално тапкамо у мјесту“, оцијенио је Усорац.

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за европске интеграције парламента БиХ Иво Миро Јовић сматра да условљавање бошњачких политичара заједничким министарством пољопривреде не шаље охрабрујућу поруку домаћим пољопривредницима.

„Новац из ИПА фондова ЕУ нас чека, али смо захваљујући сталним политичким надмудривањима све даљи од њега“, нагласио је Јовић.

Ostavi poruku