SHARE

Загребачки Жупанијски суд, супротно захтеву тужилаштва, укинуо притвор седморици бивших припадника Седме гардијске бригаде Хрватске војске “Пуме”, који се терете за ликвидацију војника ВРС у БиХ 1995. године.

Седморици бивших чланова Седме гардијске бригаде Хрватске војске “Пуме”, оптуженима да су у акцији “Маестрал 2” у септембру 1995. стрељали шесторицу српских ратних заробљеника, загребачки Жупанијски суд укинуо притвор.

Заправо, ванрасправно веће Жупанијског суда није прихватило предлог тужилаштва да се оптуженима продужи притвор у коме се налазе од 21. октобра 2009, објаснио је портпарол загревачког Жупанијског суда Крешимир Девчић.

Седморица бивших припадника “Пуме” ће суђење највероватније дочекати на слободи, јер ову одлуку може променити само Врховни суд који треба да одлучује о жалби тужилаштва.

Међутим, у тужилаштву није било могуће сазнати данас да ли су се жалили на одлуку о укидању притвора оптуженима за ратни злочин против ратних заробљеника.

Оптужени се терете да су ратне заробљенике стрељали по наређењу тадашњег команданта бригаде Ивана Кораде, а који је команду наводно издао пред више сведока, након чега су заробљеници побијени паљбом из аутоматских пушака.

Тако су 9. и 10. септембра 1995. године у местима Млиништа и Халапићи код Гламоча убијени заробљени војници Републике Српске Радослав Лакић, Перо Видовић, Петар Јотановић, Драгослав Мутић, Борислав Вукић и један непознати мушкарац.

Првоосумњичени је бивши заменик команданта “Пума” бригадир пуковник Емил Црнчец који је до недавног пензионисања на свој захтев био заменик начелника Оперативне управе Главног штаба ХВ-а.

Осумњичени су и Ненад Јуринац, који је такође био у штабу бригаде, Тихомир Шаворић који је након рата изабран за градског већника у месту Иванец код Вараждина, Анто Новачић, Роберт Прецехтјер, Горан Гаћа и Роберт Бевак.

SHARE

Оставите одговор