Zagrebački Županijski sud, suprotno zahtevu tužilaštva, ukinuo pritvor sedmorici bivših pripadnika Sedme gardijske brigade Hrvatske vojske „Pume“, koji se terete za likvidaciju vojnika VRS u BiH 1995. godine.

Sedmorici bivših članova Sedme gardijske brigade Hrvatske vojske „Pume“, optuženima da su u akciji „Maestral 2“ u septembru 1995. streljali šestoricu srpskih ratnih zarobljenika, zagrebački Županijski sud ukinuo pritvor.

Zapravo, vanraspravno veće Županijskog suda nije prihvatilo predlog tužilaštva da se optuženima produži pritvor u kome se nalaze od 21. oktobra 2009, objasnio je portparol zagrevačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Sedmorica bivših pripadnika „Pume“ će suđenje najverovatnije dočekati na slobodi, jer ovu odluku može promeniti samo Vrhovni sud koji treba da odlučuje o žalbi tužilaštva.

Međutim, u tužilaštvu nije bilo moguće saznati danas da li su se žalili na odluku o ukidanju pritvora optuženima za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optuženi se terete da su ratne zarobljenike streljali po naređenju tadašnjeg komandanta brigade Ivana Korade, a koji je komandu navodno izdao pred više svedoka, nakon čega su zarobljenici pobijeni paljbom iz automatskih pušaka.

Tako su 9. i 10. septembra 1995. godine u mestima Mliništa i Halapići kod Glamoča ubijeni zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.

Prvoosumnjičeni je bivši zamenik komandanta „Puma“ brigadir pukovnik Emil Crnčec koji je do nedavnog penzionisanja na svoj zahtev bio zamenik načelnika Operativne uprave Glavnog štaba HV-a.

Osumnjičeni su i Nenad Jurinac, koji je takođe bio u štabu brigade, Tihomir Šavorić koji je nakon rata izabran za gradskog većnika u mestu Ivanec kod Varaždina, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Goran Gaća i Robert Bevak.

Ostavi poruku