Турски командоси размјештени су данас дуж границе са Ираком, послије погибије 11 војника у сукобима са курдским побуњеницима, што је био један од најкрвавијих сукоба током неколико посљедњих година сепаратистичког рата.

Турски премијер Тајип Ердоган у Анкари је заказао ванредан састанак са војним руководством, пошто је Влада изложена све већем притиску да обузда насиље на југу земље, гдје већинско становништво чине Курди.

Државна агенција Анадолија јавила је да су се припадници елитних снага спустили из хеликоптера и уз помоћ оклопних возила опколили курдске побуњенике у операцији дуж ирачке границе. Курдски побуњеници имају упоришта на сјеверу Ирака.

Борбени хеликоптери гађали су положаје припадника Радничке партије Курдистана (ПКК) у планинским провинцијама Хакари и Сирнак, изјавили су безбједносни извори.

У сукобима који су почели 1984. године животе је изгубило више од 40 000 људи. ПКК се бори за независну етничку државу на југоистоку Ирака.

Ердоган, који је једном приликом изјавио да ће се милитанти „подавити у сопственој крви“, изложен је критикама јер његова Влада не може да заустави ескалацију насиља.

Ostavi poruku