Turski komandosi razmješteni su danas duž granice sa Irakom, poslije pogibije 11 vojnika u sukobima sa kurdskim pobunjenicima, što je bio jedan od najkrvavijih sukoba tokom nekoliko posljednjih godina separatističkog rata.

Turski premijer Tajip Erdogan u Ankari je zakazao vanredan sastanak sa vojnim rukovodstvom, pošto je Vlada izložena sve većem pritisku da obuzda nasilje na jugu zemlje, gdje većinsko stanovništvo čine Kurdi.

Državna agencija Anadolija javila je da su se pripadnici elitnih snaga spustili iz helikoptera i uz pomoć oklopnih vozila opkolili kurdske pobunjenike u operaciji duž iračke granice. Kurdski pobunjenici imaju uporišta na sjeveru Iraka.

Borbeni helikopteri gađali su položaje pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) u planinskim provincijama Hakari i Sirnak, izjavili su bezbjednosni izvori.

U sukobima koji su počeli 1984. godine živote je izgubilo više od 40 000 ljudi. PKK se bori za nezavisnu etničku državu na jugoistoku Iraka.

Erdogan, koji je jednom prilikom izjavio da će se militanti „podaviti u sopstvenoj krvi“, izložen je kritikama jer njegova Vlada ne može da zaustavi eskalaciju nasilja.

Ostavi poruku