Предсједник СДА Сулејман Тихић рекао је да је први резултат његове посјете Србији ослобађање припадника Оружаних снага БиХ Мирсада Салкића, док “сличан исход очекује и у другом таквом случају“.

„Да не прејудицирам и не откривам детаље, али у конкретне ефекте те посјете јавност ће се ускоро увјерити“, рекао је Тихић, који је и предсједавајући Дома народа парламента БиХ.

Он је за „Еуроблиц“ истакао да је његова посјета Београду, која је наишла на критике у Сарајеву, имала само један циљ – учвршћивање конструктивне политике са сусједима.

„Апсурдно је да се овај мој ангажман оцјењује негативно. То чине они који желе подилазити јавности и спроводити популистичку политику ради своје личне финансијске и друге користи“, изјавио је Тихић.

Он је навео да СДА четири године чека да Предсједништво БиХ почне радити свој посао, да отвори дијалог са Србијом и да рјешава отворена питања.

„Нажалост, то се због подилажења јавности и популистичких политика није десило и ми смо одлучили да направимо ову државно-страначку посјету Београду и Новом Пазару“, истакао је Тихић.

Говорећи о односима са предсједником Србије Борисом Тадићем и са лидером Странке за БиХ и предсједавајућим Предсједништва БиХ Харисом Силајџићем, Тихић је истакао да је са Тадићем у врло добрим односима и да је то позитивна ствар, а да од сарадње са Силајџићем не бјежи, да се трудио да је развије, али да је сваки пут наилазио на неразумијевање.

Тихић је у уторак и сриједу, 15. и 16. јуна, боравио у дводневној посјети Србији на челу партијске, али и државне делегације.         Окружни суд у Београду ослободио је у четвртак, 17. јуна Салкића, кога је гранична служба Србије ухапсила 12. јуна на граничном прелазу између Србије и Хрватске.

Ostavi poruku