Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da je prvi rezultat njegove posjete Srbiji oslobađanje pripadnika Oružanih snaga BiH Mirsada Salkića, dok “sličan ishod očekuje i u drugom takvom slučaju“.

„Da ne prejudiciram i ne otkrivam detalje, ali u konkretne efekte te posjete javnost će se uskoro uvjeriti“, rekao je Tihić, koji je i predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH.

On je za „Euroblic“ istakao da je njegova posjeta Beogradu, koja je naišla na kritike u Sarajevu, imala samo jedan cilj – učvršćivanje konstruktivne politike sa susjedima.

„Apsurdno je da se ovaj moj angažman ocjenjuje negativno. To čine oni koji žele podilaziti javnosti i sprovoditi populističku politiku radi svoje lične finansijske i druge koristi“, izjavio je Tihić.

On je naveo da SDA četiri godine čeka da Predsjedništvo BiH počne raditi svoj posao, da otvori dijalog sa Srbijom i da rješava otvorena pitanja.

„Nažalost, to se zbog podilaženja javnosti i populističkih politika nije desilo i mi smo odlučili da napravimo ovu državno-stranačku posjetu Beogradu i Novom Pazaru“, istakao je Tihić.

Govoreći o odnosima sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i sa liderom Stranke za BiH i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, Tihić je istakao da je sa Tadićem u vrlo dobrim odnosima i da je to pozitivna stvar, a da od saradnje sa Silajdžićem ne bježi, da se trudio da je razvije, ali da je svaki put nailazio na nerazumijevanje.

Tihić je u utorak i srijedu, 15. i 16. juna, boravio u dvodnevnoj posjeti Srbiji na čelu partijske, ali i državne delegacije.         Okružni sud u Beogradu oslobodio je u četvrtak, 17. juna Salkića, koga je granična služba Srbije uhapsila 12. juna na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske.

Ostavi poruku