Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Милорад Додик рекао је да се Савјет министара БиХ тренутно налази у пат позицији и потпуно нерегулисаној ситуацији у погледу избора новог директора Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.

Коментаришући избор новог директора Управе, Додик је рекао новинарима у Бањалуци да је проведен конкурс, потврђена ранг листа, те да је комисија завршила свој дио посла и упутила је на одлучивање Савјету министара БиХ.

„Савјет министара БиХ на сједници није успио доћи до одлуке зато што је потребно да за одлуку буде по један представник из сваког конститутивног народа, односно по један министар“, истакао је Додик.

Он је навео да бошњачки представници нису гласали за оно што је био приједлог Комисије, због чега је настала пат позиција и ситуација која је потпуно нерегулисана.

Додик је рекао да је истекао мандат бившем директору УИО БиХ Кемалу Чаушевићи, који сада није ни у статусу в. д. директора, већ се користи законска клаузула која говори да ће обављати дужност до избора новог.

Он је рекао да је слична ситуација и у погледу избора директора Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ гдје је проведена процедура и извршен политички договор на нивоу лидера политичких странака у БиХ, односно СНСД-а, ПДП-а, СДА, Странке за БиХ, ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990.

„Ми смо о томе потписали политички договор да функцију директора РАК-а треба да обавља представник хрватског народа, након чега се непринципијелно умијешала међународна заједница и спријечила да се проведе та процедура“, истакао је Додик.

Додик је рекао да су међународној заједници с једне стране пуна уста приче како политичари у БиХ треба да се договоре, а онда када се договоре нађу начина како да минирају такав договор, што је највидљивије на примјеру избора директора РАК-а.

Коментаришући изјаве високог представника Валентина Инцка да има све више сиромашних грађана и да је за то крива власт, Додик је рекао да је у БиХ ОХР власт 20 година и да по томе треба да буде кривац.

„С друге стране, нисам видио ништа што указује како то питање треба да буде ријешено осим стерилних захтјева да се појача капацитет институција БиХ, што говори о политичкој позадини свега“, закључио је Додик, додајући да су странци директно умјешани у немогућност да се проведе политички договор у БиХ

Ostavi poruku