Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da se Savjet ministara BiH trenutno nalazi u pat poziciji i potpuno neregulisanoj situaciji u pogledu izbora novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Komentarišući izbor novog direktora Uprave, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je proveden konkurs, potvrđena rang lista, te da je komisija završila svoj dio posla i uputila je na odlučivanje Savjetu ministara BiH.

„Savjet ministara BiH na sjednici nije uspio doći do odluke zato što je potrebno da za odluku bude po jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda, odnosno po jedan ministar“, istakao je Dodik.

On je naveo da bošnjački predstavnici nisu glasali za ono što je bio prijedlog Komisije, zbog čega je nastala pat pozicija i situacija koja je potpuno neregulisana.

Dodik je rekao da je istekao mandat bivšem direktoru UIO BiH Kemalu Čauševići, koji sada nije ni u statusu v. d. direktora, već se koristi zakonska klauzula koja govori da će obavljati dužnost do izbora novog.

On je rekao da je slična situacija i u pogledu izbora direktora Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH gdje je provedena procedura i izvršen politički dogovor na nivou lidera političkih stranaka u BiH, odnosno SNSD-a, PDP-a, SDA, Stranke za BiH, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

„Mi smo o tome potpisali politički dogovor da funkciju direktora RAK-a treba da obavlja predstavnik hrvatskog naroda, nakon čega se neprincipijelno umiješala međunarodna zajednica i spriječila da se provede ta procedura“, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da su međunarodnoj zajednici s jedne strane puna usta priče kako političari u BiH treba da se dogovore, a onda kada se dogovore nađu načina kako da miniraju takav dogovor, što je najvidljivije na primjeru izbora direktora RAK-a.

Komentarišući izjave visokog predstavnika Valentina Incka da ima sve više siromašnih građana i da je za to kriva vlast, Dodik je rekao da je u BiH OHR vlast 20 godina i da po tome treba da bude krivac.

„S druge strane, nisam vidio ništa što ukazuje kako to pitanje treba da bude riješeno osim sterilnih zahtjeva da se pojača kapacitet institucija BiH, što govori o političkoj pozadini svega“, zaključio je Dodik, dodajući da su stranci direktno umješani u nemogućnost da se provede politički dogovor u BiH

Ostavi poruku