Naslovna Vijesti Procesuirati sve zločine Hrvatske vojske

Procesuirati sve zločine Hrvatske vojske

0

Hrvatska je na svom putu ka EU zapela na poglavlju pravosuđa i da bi ga otvorila mora procesuirati slučajeva za koje se zna da su ih počinili pripadnici hrvatskih oružanih snaga, izjavio je direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac.

„Hrvati hoće po svaku cijenu u EU, a već nekoliko godina im je poglavlje pravosuđa na ledu – zatvoreno. EU neće da ga otvori dok ne obave domaći zadatak“, rekao je Štrbac Srni povodom podizanja optužnice protiv pripadnika Sedme gardijske brigade Hrvatske vojske zbog sumnje da su počinili ratni zločin tokom ratne akcije „Maestral dva“ 1995. godine kada su likvidirani ratni zarobljenici, pripadnici Vojske Republike Srpske.

On je dodao da u domaći zadatak očito spada i ovo procesuiranje poznatih događaja za koje zna cijeli svijet, a Hrvati su ih do sada ignorisali.

„Na putu ka EU otvara se poglavlje po poglavlje, a pravosuđe i osnovna prava su na ledu već dugo zbog problema sa hrvatskim sudovima, i zbog organizacije tog sudovanja, posebno zbog procesuiranja“, istakao je Štrbac, dodajući da su do sada pripadnici hrvatskih oružanih snaga rijetko bili procesuirani za zločine nad drugima.

Prema njegovim riječima, do 2000. godine niko od pripadnika hrvatskih oružanih snaga nije, osim jednog slučaja,
optužen niti procesuiran za ratni zločin.

On je istakao da u posljednja dva mjeseca na Srbe i međunarodnu zajednicu iznenađujuće djeluje kako se odjednom veoma ozbiljno sudi pripadnicima sopstvene armije, ističući da se ono što se ranije ne bi dogodilo za četiri-pet godina, sad dešava u nekoliko mjeseci.

„Bojim se jedino da će ovaj intenzitet optuživanja, ili procesuiranja, što podrazumijeva istrage, optuživanja i suđenja, splasnuti ako im bude otvoren put ka EU“, rekao je Štrbac.

Županijsko tužilaštvo u Zagrebu podiglo je protiv sedmorice pripadnika Sedme gardijske brigade Hrvatske vojske, poznatije kao „Puma“, optužnicu zbog sumnje da su počinili ratni zločin tokom ratne akcije „Maestral dva“ 1995. godine kada su likvidirani ratni zarobljenici, pripadnici Vojske Republike Srpske, navodno po naredbi komandanta brigade Ivana Koradea.

Iz Tužilaštva je saopšteno da su optuženi 9. i 10. septembra 1995. godine na širem području mjesta Mlinište u BiH likvidirali vatrenim oružjem šest zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version