SHARE

Хрватска је на свом путу ка ЕУ запела на поглављу правосуђа и да би га отворила мора процесуирати случајева за које се зна да су их починили припадници хрватских оружаних снага, изјавио је директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

“Хрвати хоће по сваку цијену у ЕУ, а већ неколико година им је поглавље правосуђа на леду – затворено. ЕУ неће да га отвори док не обаве домаћи задатак”, рекао је Штрбац Срни поводом подизања оптужнице против припадника Седме гардијске бригаде Хрватске војске због сумње да су починили ратни злочин током ратне акције “Маестрал два” 1995. године када су ликвидирани ратни заробљеници, припадници Војске Републике Српске.

Он је додао да у домаћи задатак очито спада и ово процесуирање познатих догађаја за које зна цијели свијет, а Хрвати су их до сада игнорисали.

“На путу ка ЕУ отвара се поглавље по поглавље, а правосуђе и основна права су на леду већ дуго због проблема са хрватским судовима, и због организације тог судовања, посебно због процесуирања”, истакао је Штрбац, додајући да су до сада припадници хрватских оружаних снага ријетко били процесуирани за злочине над другима.

Према његовим ријечима, до 2000. године нико од припадника хрватских оружаних снага није, осим једног случаја,
оптужен нити процесуиран за ратни злочин.

Он је истакао да у посљедња два мјесеца на Србе и међународну заједницу изненађујуће дјелује како се одједном веома озбиљно суди припадницима сопствене армије, истичући да се оно што се раније не би догодило за четири-пет година, сад дешава у неколико мјесеци.

“Бојим се једино да ће овај интензитет оптуживања, или процесуирања, што подразумијева истраге, оптуживања и суђења, спласнути ако им буде отворен пут ка ЕУ”, рекао је Штрбац.

Жупанијско тужилаштво у Загребу подигло је против седморице припадника Седме гардијске бригаде Хрватске војске, познатије као “Пума”, оптужницу због сумње да су починили ратни злочин током ратне акције “Маестрал два” 1995. године када су ликвидирани ратни заробљеници, припадници Војске Републике Српске, наводно по наредби команданта бригаде Ивана Корадеа.

Из Тужилаштва је саопштено да су оптужени 9. и 10. септембра 1995. године на ширем подручју мјеста Млиниште у БиХ ликвидирали ватреним оружјем шест заробљених припадника Војске Републике Српске.

SHARE

Оставите одговор