Онемогућавање изградње споменика папи Ивану Павлу Другом у Сарајеву удар је на католике у БиХ и представља пораз Сарајева и његове мултиетничности, упозорили су данас из градског ХДЗ-а.

„То је показатељ једног новог `сарајевског` духа који чини да се они који нису исламске вјероисповијести осјете угроженима“, наводи се у саопштењу странке.

Из ХДЗ-а су поново одбацили и осудили пријетеће изјаве и увредљиве коментаре са јавне расправе од 14. јуна у Сарајеву током које је требало бити ријечи о начину уређења споменика и његове околине, а не о потреби подизања споменика папи за који су већ прикупљене све потребне сагласности.

Споменик папи треба да буде подигнут на тргу испред сарајевске катедрале у центру града гдје је Карол Војтила 1997. године током посјете БиХ благословио народ и послао поруку мира.

Посјета папе 2003. године Републици Српској биће сутра обиљежена у Фрањевачком самостану Петрићевац у Бањалуци гдје је најављен долазак подпредсједника РС Давора Чордаша и лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића.

Ostavi poruku