Onemogućavanje izgradnje spomenika papi Ivanu Pavlu Drugom u Sarajevu udar je na katolike u BiH i predstavlja poraz Sarajeva i njegove multietničnosti, upozorili su danas iz gradskog HDZ-a.

„To je pokazatelj jednog novog `sarajevskog` duha koji čini da se oni koji nisu islamske vjeroispovijesti osjete ugroženima“, navodi se u saopštenju stranke.

Iz HDZ-a su ponovo odbacili i osudili prijeteće izjave i uvredljive komentare sa javne rasprave od 14. juna u Sarajevu tokom koje je trebalo biti riječi o načinu uređenja spomenika i njegove okoline, a ne o potrebi podizanja spomenika papi za koji su već prikupljene sve potrebne saglasnosti.

Spomenik papi treba da bude podignut na trgu ispred sarajevske katedrale u centru grada gdje je Karol Vojtila 1997. godine tokom posjete BiH blagoslovio narod i poslao poruku mira.

Posjeta pape 2003. godine Republici Srpskoj biće sutra obilježena u Franjevačkom samostanu Petrićevac u Banjaluci gdje je najavljen dolazak podpredsjednika RS Davora Čordaša i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Ostavi poruku