SHARE

Удружење грађана “Мајке Сребренице и Подриња” упутило је данас отворено писмо Предсједништву БиХ, ОХР-у, Канцеларији УН у Сарајеву и ЕУФОР-у у којем их позива да се “озбиљно позабаве заштитом и правом жртава геноцида у Сребреници”, јер их неозбиљним приступом тјерају да крену у рушење “геноцидног уставноправног поретка”.

“Бојим се да својим неозбиљним приступом тјерате жртве геноцида да на 11. јули крену путем рушења `геноцидног уставноправног поретка`”, истиче се у писму које је потписао предсједник Управног одбора Удружења Ибран Мустафић.

У писму се упозорава Предсједништво, ОХР, Канцеларија УН и ЕУФОР да озбиљно схвате насталу ситуацију, јер ће у противном за сваку нову ескалацију они сносити директну одговорност.

Удружење ће, како је најавило, наставити са активностима припрема за комеморацију и овогодишњи укоп 731 идентификоване жртве, а наредна активност биће стална поставка паноа на којем ће писати истина заснована на пресуди Међународног суда праве.

У писму се подсјећа да је Удружење прије мјесец дана овим институцијама упутило захтјев да се на ”15. годишњицу геноцида у Сребреници жртве геноцида укопају уз све државне и војне почасти”, али да нису добили одговор.

Први пројекат које је Удружење реализовало, је истицање пет застава “легане и легитимне интернационално признате чланице УН, Републике БиХ”.

Након велике антипропаганде “институција које су починиле геноцид”, Удружење је “награђено” рјешењем општинских власти о уклањању застава у року од 48 часова, а против Мустафића покренута је кривична и прекршајна пријава “МУП-а РС, који је по пресуди Међународног суда правде једна од институција која је директни починилац геноцида”.

На ову репресивну мјеру Удружење је узвратило израдом четири паноа величине осам пута два метра на којима су написане пароле које директно проистичу из пресуде Међународног суда правде.

У писму се наводи да је након свега Мустафићу уручен нови позив да се јави у Полицијску станицу на информативни разговор, али да се он није одазвао јер није починио никакво кривично дјело и јер је “жртва геноцида и нема право да се одазива на позиве институције која је починила геноцид”.

Након тога услиједио је нови позив на информативни разговор Мустафићу, Едину-Дини Салиховићу, Халилу Рахмановићу и Хакији Диздаревићу као ангажованим радницима на који се они неће одазвати, истиче се у писму.

SHARE

Оставите одговор