Udruženje građana „Majke Srebrenice i Podrinja“ uputilo je danas otvoreno pismo Predsjedništvu BiH, OHR-u, Kancelariji UN u Sarajevu i EUFOR-u u kojem ih poziva da se „ozbiljno pozabave zaštitom i pravom žrtava genocida u Srebrenici“, jer ih neozbiljnim pristupom tjeraju da krenu u rušenje „genocidnog ustavnopravnog poretka“.

„Bojim se da svojim neozbiljnim pristupom tjerate žrtve genocida da na 11. juli krenu putem rušenja `genocidnog ustavnopravnog poretka`“, ističe se u pismu koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora Udruženja Ibran Mustafić.

U pismu se upozorava Predsjedništvo, OHR, Kancelarija UN i EUFOR da ozbiljno shvate nastalu situaciju, jer će u protivnom za svaku novu eskalaciju oni snositi direktnu odgovornost.

Udruženje će, kako je najavilo, nastaviti sa aktivnostima priprema za komemoraciju i ovogodišnji ukop 731 identifikovane žrtve, a naredna aktivnost biće stalna postavka panoa na kojem će pisati istina zasnovana na presudi Međunarodnog suda prave.

U pismu se podsjeća da je Udruženje prije mjesec dana ovim institucijama uputilo zahtjev da se na “15. godišnjicu genocida u Srebrenici žrtve genocida ukopaju uz sve državne i vojne počasti“, ali da nisu dobili odgovor.

Prvi projekat koje je Udruženje realizovalo, je isticanje pet zastava „legane i legitimne internacionalno priznate članice UN, Republike BiH“.

Nakon velike antipropagande „institucija koje su počinile genocid“, Udruženje je „nagrađeno“ rješenjem opštinskih vlasti o uklanjanju zastava u roku od 48 časova, a protiv Mustafića pokrenuta je krivična i prekršajna prijava „MUP-a RS, koji je po presudi Međunarodnog suda pravde jedna od institucija koja je direktni počinilac genocida“.

Na ovu represivnu mjeru Udruženje je uzvratilo izradom četiri panoa veličine osam puta dva metra na kojima su napisane parole koje direktno proističu iz presude Međunarodnog suda pravde.

U pismu se navodi da je nakon svega Mustafiću uručen novi poziv da se javi u Policijsku stanicu na informativni razgovor, ali da se on nije odazvao jer nije počinio nikakvo krivično djelo i jer je „žrtva genocida i nema pravo da se odaziva na pozive institucije koja je počinila genocid“.

Nakon toga uslijedio je novi poziv na informativni razgovor Mustafiću, Edinu-Dini Salihoviću, Halilu Rahmanoviću i Hakiji Dizdareviću kao angažovanim radnicima na koji se oni neće odazvati, ističe se u pismu.

Ostavi poruku