SHARE

Република Српска спремна је да 23 локације перспективне војне имовине на територији Српске стави на располагање Министарству одбране БиХ, уз испуњавање одређених услова, потврдио је данас премијер РС Милорад Додик.

“Од 69 локација перспективне војне имовине у БиХ, 23 су на територији РС и ми смо спремни да се те 23 локације ставе на располагање Министарству одбране БиХ под условом да се не може вршити њихов промет и да се, чим престане потреба за војне сврхе, дају ентитету у коме се налазе”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је навео да други дио услова РС подразумијева да се остала непокретна војна имовина аутоматски додијели локалним заједницама, ентитетима, школским, здравственим и другим установама.

Коментаришући писмо америчког државног секретара Хилари Клинтон упућно Предсједништву БиХ у којем позива све стране у БиХ да наставе са тражењем рјешења за проблем војне имовине како би омогућили БиХ да ове године започне Годишњи национални програм, Додик је рекао да ће РС приступити договору о том питању уколико се испуне ови услови.

“У супротном, писмо Хилари Клинтон неће промијенити став Српске, поготово што се у једном дијелу њеног писма виде суштинске грешке, гдје се наводи да се очекује брзо формирање владе БиХ”, навео је Додик.

Он је подсјетио да влада БиХ не постоји, јер уставно није дефинисана Дејтонским споразумом, већ да уставну позицију има Савјет министара БиХ, а који није влада.

“Нису добродошле тврдње које уносе одређену забуну о институцијама које не постоје у БиХ”, закључио је Додик, додајући да би било добро да се поштује уставни поредак у БиХ.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон упутила је писмо Предсједништву БиХ у којем је позвала све стране у БиХ да наставе са тражењем рјешења за проблем војне имовине да би омогућили земљи да у овој години започне Годишњи национални програм и искористи све погодности које пружа Акциони план о чланству у НАТО (МАП).

БиХ је у априлу примљена у МАП, али је од ње затражено да током овог процеса буде ријешено кључно питање располагања војном имовином

SHARE

Оставите одговор