Republika Srpska spremna je da 23 lokacije perspektivne vojne imovine na teritoriji Srpske stavi na raspolaganje Ministarstvu odbrane BiH, uz ispunjavanje određenih uslova, potvrdio je danas premijer RS Milorad Dodik.

„Od 69 lokacija perspektivne vojne imovine u BiH, 23 su na teritoriji RS i mi smo spremni da se te 23 lokacije stave na raspolaganje Ministarstvu odbrane BiH pod uslovom da se ne može vršiti njihov promet i da se, čim prestane potreba za vojne svrhe, daju entitetu u kome se nalaze“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naveo da drugi dio uslova RS podrazumijeva da se ostala nepokretna vojna imovina automatski dodijeli lokalnim zajednicama, entitetima, školskim, zdravstvenim i drugim ustanovama.

Komentarišući pismo američkog državnog sekretara Hilari Klinton upućno Predsjedništvu BiH u kojem poziva sve strane u BiH da nastave sa traženjem rješenja za problem vojne imovine kako bi omogućili BiH da ove godine započne Godišnji nacionalni program, Dodik je rekao da će RS pristupiti dogovoru o tom pitanju ukoliko se ispune ovi uslovi.

„U suprotnom, pismo Hilari Klinton neće promijeniti stav Srpske, pogotovo što se u jednom dijelu njenog pisma vide suštinske greške, gdje se navodi da se očekuje brzo formiranje vlade BiH“, naveo je Dodik.

On je podsjetio da vlada BiH ne postoji, jer ustavno nije definisana Dejtonskim sporazumom, već da ustavnu poziciju ima Savjet ministara BiH, a koji nije vlada.

„Nisu dobrodošle tvrdnje koje unose određenu zabunu o institucijama koje ne postoje u BiH“, zaključio je Dodik, dodajući da bi bilo dobro da se poštuje ustavni poredak u BiH.

Američki državni sekretar Hilari Klinton uputila je pismo Predsjedništvu BiH u kojem je pozvala sve strane u BiH da nastave sa traženjem rješenja za problem vojne imovine da bi omogućili zemlji da u ovoj godini započne Godišnji nacionalni program i iskoristi sve pogodnosti koje pruža Akcioni plan o članstvu u NATO (MAP).

BiH je u aprilu primljena u MAP, ali je od nje zatraženo da tokom ovog procesa bude riješeno ključno pitanje raspolaganja vojnom imovinom

Ostavi poruku