Парламентарнa скупштинa Савјета Европе требало би сутра да разматра ситуацију на Косову, о чему ће бити усвојена и одређена резолуција, изјавила је Срни члан делегације Парламентарне скупштине БиХ при Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић.

Према њеним ријечима, о Косову се очекује расправа у контексту чињенице да Савјет Европе сагледава да ситуација на том подручју „није онаква каквом су је замишљали поједине европске земље и политичари“.

Према ранијим најавама, извјестилац Бјорн фон Сидов представиће том приликом извјештај „Ситуација на Косову и улога Савјета Европе“.

Марковићева је истакла да је на данашњем дијелу сједнице највише говора било о буџету Савјета Европе за 2011. годину, током чега је констатовано да се одређеним одлукама ЕУ, с обзиром на економску кризу, предвиђа смањење овог буџета кроз штедње у раду комитета и тијела Савјета Европе.

„На данашњем засједању обратио се и министар иностраних послова Македоније Антонио Милошоски а сутра ће и премијер Црне Горе Мило Ђукановић који ће говорити о истој теми – позицији своје земље у југоисточној Европи и односима са сусједним земљама“, додала је Марковићева.

Према њеним ријечима, у сриједу, 23. јуна, предвиђена је расправа о теми „Ислам и исламофобија“.

Парламентарна скупштина Савјета Европе расправљаће о тензијама на Средњем истоку, а размотриће и извјештаје о кршењу људских права у региону сјеверног Кавказа, лажној пандемији вируса Х1Н1, приоритетима Савјета Европе у фискалној 2011. години, као и о стању демократије у Европи.

Током сједнице, биће презентовани и извјештај о реадмисији која се односи на повратак илегалних емиграната, те извјештаји о положају Рома и политичким посљедицама економске кризе.

У Стразбуру је данас почело редовно засједање Парламентарне скупштине Савјета Европе, које ће трајати до 25.јуна.

Осим Марковићеве, делегацију Парламентарне скупштине БиХ при Парламентарној скупштини Савјета Европе, чине и предсједавајући Бакир Изетбеговић, Алма Чоло и Азра Хаџиахметовић.

Ostavi poruku