Parlamentarna skupština Savjeta Evrope trebalo bi sutra da razmatra situaciju na Kosovu, o čemu će biti usvojena i određena rezolucija, izjavila je Srni član delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milica Marković.

Prema njenim riječima, o Kosovu se očekuje rasprava u kontekstu činjenice da Savjet Evrope sagledava da situacija na tom području „nije onakva kakvom su je zamišljali pojedine evropske zemlje i političari“.

Prema ranijim najavama, izvjestilac Bjorn fon Sidov predstaviće tom prilikom izvještaj „Situacija na Kosovu i uloga Savjeta Evrope“.

Markovićeva je istakla da je na današnjem dijelu sjednice najviše govora bilo o budžetu Savjeta Evrope za 2011. godinu, tokom čega je konstatovano da se određenim odlukama EU, s obzirom na ekonomsku krizu, predviđa smanjenje ovog budžeta kroz štednje u radu komiteta i tijela Savjeta Evrope.

„Na današnjem zasjedanju obratio se i ministar inostranih poslova Makedonije Antonio Milošoski a sutra će i premijer Crne Gore Milo Đukanović koji će govoriti o istoj temi – poziciji svoje zemlje u jugoistočnoj Evropi i odnosima sa susjednim zemljama“, dodala je Markovićeva.

Prema njenim riječima, u srijedu, 23. juna, predviđena je rasprava o temi „Islam i islamofobija“.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope raspravljaće o tenzijama na Srednjem istoku, a razmotriće i izvještaje o kršenju ljudskih prava u regionu sjevernog Kavkaza, lažnoj pandemiji virusa H1N1, prioritetima Savjeta Evrope u fiskalnoj 2011. godini, kao i o stanju demokratije u Evropi.

Tokom sjednice, biće prezentovani i izvještaj o readmisiji koja se odnosi na povratak ilegalnih emigranata, te izvještaji o položaju Roma i političkim posljedicama ekonomske krize.

U Strazburu je danas počelo redovno zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koje će trajati do 25.juna.

Osim Markovićeve, delegaciju Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, čine i predsjedavajući Bakir Izetbegović, Alma Čolo i Azra Hadžiahmetović.

Ostavi poruku