Kanadska kompanija „Kajina longbranč difens sistem“ zatražila je od Ministarstva odbrane BiH da iznađe način da joj bude isporučena borbena tehnika i oprema za koju izvršni direktor ove kompanije Kristofer Bakster zna da se nalazi u Bihaću.

U povjerljivom pismu koje je Bakster 7. juna uputio šefu odsjeka za održavanje u sektoru za logistiku Ministarstva odbrane BiH Amiru Odobašiću, pojašnjava se da ovo oružje traže u zamjenu za oružje koje su ranije kupili od Ministarstva odbrane BiH, a koje je uništeno i nikada im nije isporučeno.

„Kad smo posljednji put kupili mitraljeze od Ministarstva odbrane kupili smo 512 jugoslovenskih mitraljeza M-53 `šarac` i šest njemačkih MG-34. M-53 su bili uspješno otpremljeni u Englesku, međutim šest MG-34 uništili su Ministarstvo odbrane ili SFOR i još nismo dobili nikakvu zamjenu za to“, navodi se u Baksterovom pismu u koje je „Glas Srpske“ imao uvid.

Izvor „Glasa“ iz Oružanih snaga BiH kaže da je iz dopisa koji je upućen lično Odobašiću jasno da je riječ o tajnim kanalima, da se od njega traži povjerljiva osoba sa kojom bi se kontaktiralo u daljim akcijama kada je riječ o oružju.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac navodi da se, ako nije riječ o nekim starim ugovorima koje je potpisivalo federalno Ministarstvo odbrane i koji nisu realizovani, zaista radi o sumnjivom poslu.

„Da je sve legalno onda bi ovaj zvaničnik trebalo da se na transparentan način obrati Ministarstvu odbrane, a ne jednom čovjeku. To što u ovom pismu traži povjerljivog čovjeka za dalje aktivnosti na prodaji oružja ukazuje da je riječ o nelegalnim rabotama što će inspekcijski organi svakako morati da razjasne“, rekao je Marjanac.

Ista kanadska kuća prije dvije godine je od BiH tražila da joj budu isporučene „strijele“, iako je riječ o oružju koje je trebalo da bude potpuno uništeno još 2002. godine.

Ostavi poruku