Канадска компанија „Кајина лонгбранч дифенс систем“ затражила је од Министарства одбране БиХ да изнађе начин да јој буде испоручена борбена техника и опрема за коју извршни директор ове компаније Кристофер Бакстер зна да се налази у Бихаћу.

У повјерљивом писму које је Бакстер 7. јуна упутио шефу одсјека за одржавање у сектору за логистику Министарства одбране БиХ Амиру Одобашићу, појашњава се да ово оружје траже у замјену за оружје које су раније купили од Министарства одбране БиХ, а које је уништено и никада им није испоручено.

„Кад смо посљедњи пут купили митраљезе од Министарства одбране купили смо 512 југословенских митраљеза М-53 `шарац` и шест њемачких МГ-34. М-53 су били успјешно отпремљени у Енглеску, међутим шест МГ-34 уништили су Министарство одбране или СФОР и још нисмо добили никакву замјену за то“, наводи се у Бакстеровом писму у које је „Глас Српске“ имао увид.

Извор „Гласа“ из Оружаних снага БиХ каже да је из дописа који је упућен лично Одобашићу јасно да је ријеч о тајним каналима, да се од њега тражи повјерљива особа са којом би се контактирало у даљим акцијама када је ријеч о оружју.

Замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац наводи да се, ако није ријеч о неким старим уговорима које је потписивало федерално Министарство одбране и који нису реализовани, заиста ради о сумњивом послу.

„Да је све легално онда би овај званичник требало да се на транспарентан начин обрати Министарству одбране, а не једном човјеку. То што у овом писму тражи повјерљивог човјека за даље активности на продаји оружја указује да је ријеч о нелегалним работама што ће инспекцијски органи свакако морати да разјасне“, рекао је Марјанац.

Иста канадска кућа прије двије године је од БиХ тражила да јој буду испоручене „стријеле“, иако је ријеч о оружју које је требало да буде потпуно уништено још 2002. године.

Ostavi poruku