Суђење некадашњем предсједнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу настављено је јутрос у Хашком трибуналу исказом новог свједока оптужбе, пензионисаног генерала аустралијске војске Џона Вилсона, који је почетком 90-тих година 20. вијека у Сарајеву био начелник војних посматрача УН и војни саветник мировних преговарача лорда Дејвида Овена, Сајруса Венса и Торвалда Столтенберга.

Претресно вијеће претходно је саопштило да ће оптуженом ограничити вријеме за унакрсно испитивање, јер сматра да су његове процјене времена „неразумне“ – јавља дописник Срне.

Председавајући судија О Гон Квон образложио је да му је Вијеће до сада давало „одријешене руке, зато што се брани сам“, али и да му је „давало савјете како да испитује свједоке, да не износи коментаре и не чита дугачке изводе из докумената, већ да се концентрише на оптужбе које се односе на њега“.

Вијеће ће убудуће унапријед доносити одлуку о времену за унакрсно испитивање и од случаја до случаја ће одобравати додатно вријеме, уколико оптужени за то поднесе захтијев.

За свједока који је данас започео исказ, Караџићу је одобрено седам сати за унакрсно испитивање, уместо тражених 20.

Караџићев правни савјетник Питер Робинсон скренуо је пажњу вијећу да одбрана није стигла да прегледа два документа које јој је оптужба објелоданила 17. јуна.

Ријеч је о два документа чији је аутор Вилсон, а у којима се каже како „Младић не слиједи увијек политичка упутства“, те да ће „муслиманска страна можда закључити да треба предузети офанзиву, како би изазвали страну интервенцију“. Вијеће ће касније донијети одлуку да ли ће одобрити додатно вријеме између главног и унакрсног испитивања.

Поводом Караџићеве примједбе да он има проблема са свједоцима који су „пристрасни и боре се и рукама и ногама за тужилаштво“, судија Хаурад Морисон је рекао да су „у вијећу искусне судије чији је један од задатака да профилтрирају пристрасност“.

Ostavi poruku