Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je danas da su odnosi između BiH i Hrvatske u usponu i da predstavljaju podsticaj sve boljoj regionalnoj saradnji.

Špirić je na početku zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH u Splitu istakao da dvije zemlje treba da rješavaju pitanja od interesa za građane jedne i druge zemlje, od manje složenih ka složenim.

„Ubijeđen sam da u periodu koji dolazi sva pitanja mogu biti riješena u duhu tolerancije i međusobnog uvažavanja jedne i druge zemlje“, rekao je Špirić na početku zajedničke sjednice kojom predsjedava sa premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor.

On je naglasio da granice ne moraju uvijek da razdvajaju, dodajući da to zavisi od političara i od vlada, te da su „tamo gdje su ljudi u sukobu sa vremenom i budućnošću, granice mnogo tvrđe nego što bi to građani željeli“.

„Doći će vrijeme kada ćemo sasvim otvoreno razgovarati o granici sa Hrvatskom i o svim otvorenim pitanjima koja su od interesa za građane dvije zemlje. O imovisko-pravnim pitanjima i izgradnji zajedničkih infrasturkturnih projekata, o ekologiji i drugom“, istakao je Špirić.

On je zahvalio Hrvatskoj za pomoć koju pruža BiH na njenom evroatlantskom putu, ističući da dvije zemlje moraju koristiti sve raspoložive resurse da tamo gdje se traži kohezija i zajedništvo u akciji, budu jedni drugima prijatelji.

Špirić je predložio da naredna zajednička sjednica bude održana u Brčkom, dodajući da će termin biti naknadno dogovoren.

Kosorova je istakla da je sjednica izuzetno važna i da je ovo „istorijski trenutak“, jer od danas počinje još čvršća saradnja u rješavanju nekih pitanja.

Ona je naglasila da su Hrvatska i BiH zemlje koje neprekidno prave mostove prijateljstva i izrazila uvjerenje da će i ova sjednica biti važan i snažan doprinos tome.

Kosorova je istakla snažnu podršku BiH na evroatlantskom putu, kao i činjenicu da je dobila članstvo za MAP.

„Želim da dvije zemlje učvrste privrednu saradnju, prekograničnu i saradnju u svim drugim oblastima, poput nauke i kulture“, rekla je Kosorova.

Ona je istakla opredijeljenost Vlade Hrvatske u podršci jedinstvenoj BiH sa tri konstitutivna naroda i ravnopravnim svim građanima.

„Želim istaći i našu čvrstu podršku Hrvatima u BiH, kao jednom od tri konstitutivna naroda i vjerujem da će Hrvati kao takvi biti dodatna spona da svi mostovi koje gradimo i učvršćujemo ovom našom današnjom sjednicom, budu neraskidivi i nerazrušivi“, poručila je Kosorova na početku sjednice

Ostavi poruku