SHARE

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић оцијенио је данас да су односи између БиХ и Хрватске у успону и да представљају подстицај све бољој регионалној сарадњи.

Шпирић је на почетку заједничке сједнице Владе Хрватске и Савјета министара БиХ у Сплиту истакао да двије земље треба да рјешавају питања од интереса за грађане једне и друге земље, од мање сложених ка сложеним.

“Убијеђен сам да у периоду који долази сва питања могу бити ријешена у духу толеранције и међусобног уважавања једне и друге земље”, рекао је Шпирић на почетку заједничке сједнице којом предсједава са премијерком Хрватске Јадранком Косор.

Он је нагласио да границе не морају увијек да раздвајају, додајући да то зависи од политичара и од влада, те да су “тамо гдје су људи у сукобу са временом и будућношћу, границе много тврђе него што би то грађани жељели”.

“Доћи ће вријеме када ћемо сасвим отворено разговарати о граници са Хрватском и о свим отвореним питањима која су од интереса за грађане двије земље. О имовиско-правним питањима и изградњи заједничких инфрастурктурних пројеката, о екологији и другом”, истакао је Шпирић.

Он је захвалио Хрватској за помоћ коју пружа БиХ на њеном евроатлантском путу, истичући да двије земље морају користити све расположиве ресурсе да тамо гдје се тражи кохезија и заједништво у акцији, буду једни другима пријатељи.

Шпирић је предложио да наредна заједничка сједница буде одржана у Брчком, додајући да ће термин бити накнадно договорен.

Косорова је истакла да је сједница изузетно важна и да је ово “историјски тренутак”, јер од данас почиње још чвршћа сарадња у рјешавању неких питања.

Она је нагласила да су Хрватска и БиХ земље које непрекидно праве мостове пријатељства и изразила увјерење да ће и ова сједница бити важан и снажан допринос томе.

Косорова је истакла снажну подршку БиХ на евроатлантском путу, као и чињеницу да је добила чланство за МАП.

“Желим да двије земље учврсте привредну сарадњу, прекограничну и сарадњу у свим другим областима, попут науке и културе”, рекла је Косорова.

Она је истакла опредијељеност Владе Хрватске у подршци јединственој БиХ са три конститутивна народа и равноправним свим грађанима.

“Желим истаћи и нашу чврсту подршку Хрватима у БиХ, као једном од три конститутивна народа и вјерујем да ће Хрвати као такви бити додатна спона да сви мостови које градимо и учвршћујемо овом нашом данашњом сједницом, буду нераскидиви и неразрушиви”, поручила је Косорова на почетку сједнице

SHARE

Оставите одговор