Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц рекао је да је захтјев Београда Великој Британији за изручењем члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића како би му се судило за ратне злочине ствар судских власти у Србији.

„За мене је тешко да коментаришем овај случај, јер не знам садржај докумената који се користе у захтјеву Србије за екстрадицију, али у сваком случају то је ван наше јурисдикције“, рекао је Брамерц.

Наводећи да су власти БиХ прије више година послале „`фајл` о Ганићу у кабинет хашког тужиоца, који је дао мишљење да у том досијеу има премало елемената“, Брамерц је рекао да не зна који су чињенични и легални елементи садржани у захтјеву Србије за изручењем Ганића.

Он је рекао да покушај Србије за суди Ганићу за ратне злочине не сматра непоштивањем Хашког трибунала, додајући да је то је ствар која се тиче судских власти у Србији.

Брамерц сматра да би комуникација и сарадња тужилаца на простору бивше Југославије требало да буде унапређена како би се избјегле паралелне истраге у предметима ратних злочина.

Он је поновио да је приоритет његове канцеларије хапшење бившег команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, оцјенивши да по том питању морају бити учињени додатни напори.

Говорећи о захтјеву да се Младић прогласи мртвим, Брамерц је рекао да чланови његове фамилије имају право на тако нешто и да то није иницијатива србијанских власти.

„Младић је жив и нема разлога да промијенимо убјеђење да се негдје скрива, што се поклапа са извјештајима које примао од оперативних служби из Србије“, рекао је Брамерц за „Дневни аваз“.

Он је нагласио да његова канцеларија не може одлучивати која ће се земља брже прикључити ЕУ, те да је то политичко питање.

„Што се тиче оцјене о сарадњи Србије са мојом канцеларијом, мислим да се мора препознати да је нијансирана. Извјештајем сам желио одвојити подручја гдје је постигнут одређени напредак и она гдје је побољшање неопходно“, појаснио је Брамерц.

Ostavi poruku