Republika Srpska (RS) će u najskorijoj budućnosti biti potpuno autonomna država u državi i na taj način će biti spriječeno odumiranje srpstva zapadno od Drine, smatra predsjednik Upravnog odbora Kongresa srpskoj ujedinjenja i jedan od njegovih osnivača Majkl Đorđević.

„Odgovorni u RS moraju pokrenuti inicijativu za kvalitetno povezivanje sa svojom dijasporom, koja može da lobira za interese Srpske u svijetu. Na primjer, preko ljudi iz Kongresa, a preko njihovih partnerskih odnosa sa ljudima iz američke administracije može dosta da se uradi na očuvanju Srpske. Mislim da će nakon oktobarskih izbora biti više `akcije` kada je u pitanju sređivanje situacije u BiH“, rekao je Đorđević za dnevni list „Pres“.

On je naglasio da predstavnici Kongresa imaju dosta prijatelja u Americi, pa i onih koji su u političkom vrhu, te da sa njima aktivno kontaktiraju kako bi pomogli opstanku Srpske.

„Prije dvije nedjelje smo zamjeniku državnog sekretara u američom Stejt departmentu Džejmsu Stajnbergu, koji je vodio američku delegaciju u Sarajevu, uputili memorandum, odnosno analizu situacije u vezi za srpskom pitanjem, sa akcentom na situaciju u BiH“, napomenuo je Đorđević.

On je najavio da bi uskoro u RS trebalo organizovati „sestrinsku“ organizaciju, jer Srpska ima, kako je naveo, moralnu i državnu odgovornost da sačuva svoju dijasporu.

Ostavi poruku