Република Српска (РС) ће у најскоријој будућности бити потпуно аутономна држава у држави и на тај начин ће бити спријечено одумирање српства западно од Дрине, сматра предсједник Управног одбора Конгреса српској уједињења и један од његових оснивача Мајкл Ђорђевић.

„Одговорни у РС морају покренути иницијативу за квалитетно повезивање са својом дијаспором, која може да лобира за интересе Српске у свијету. На примјер, преко људи из Конгреса, а преко њихових партнерских односа са људима из америчке администрације може доста да се уради на очувању Српске. Мислим да ће након октобарских избора бити више `акције` када је у питању сређивање ситуације у БиХ“, рекао је Ђорђевић за дневни лист „Прес“.

Он је нагласио да представници Конгреса имају доста пријатеља у Америци, па и оних који су у политичком врху, те да са њима активно контактирају како би помогли опстанку Српске.

„Прије двије недјеље смо замјенику државног секретара у америчом Стејт департменту Џејмсу Стајнбергу, који је водио америчку делегацију у Сарајеву, упутили меморандум, односно анализу ситуације у вези за српском питањем, са акцентом на ситуацију у БиХ“, напоменуо је Ђорђевић.

Он је најавио да би ускоро у РС требало организовати „сестринску“ организацију, јер Српска има, како је навео, моралну и државну одговорност да сачува своју дијаспору.

Ostavi poruku