SHARE

Замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић рекла је да ће, након истека мандата садашњем саставу Савјета министра БиХ, Агенција за истраге и заштиту (Сипа) морати да се позабави дешавањима у Министартву иностраних послова (МИП) у посљедње четири године.

“МИП је у посљедње четири године приватизован и више не можемо рећи да неко случајно троши новац грађана БиХ, а да нико на то не реагује. Савез независних социјалдемократа је два пута покретао процедуру за смјену министра /Свена Алкалаја/, али никада није било већине у парламенту БиХ. Без обзира које на власти, а ко је у опозицији, ово је била лицемјерна политика странака у парламенту БиХ, јер се на крају све вратило као бумеранг грађанима БиХ”, нагласила је Бабићева.

Она је поновила да се МИП БиХ користи у приватне сврхе, за промоцију једне политичке странке и једне политичке идеје која није чак у складу ни са Уставом БиХ ни са Дејтонским споразумом.

Гостујући синоћ у програму бањалучке Алтернативне телевизије, Бабићева је нагласила да је због обавезе према БиХ и грађанима који живе у њој и који очекују да имају бољу будућност морала да обавијести парламент БиХ о дешавањима у МИП-у, али да он никада није реаговао.

“Због МИП и дешавања у њему протекле четири године, од представљања БиХ па до трошења новца, увјерена сам да након избора апсолутно више никада ништа неће моћи бити исто и да ће било који будући састав Савјета министара морати тачно да направи подјеле ко је за шта одговоран”, оцјенила је Бабићева.

Коментаришући четврти ревизорски извјешај за МИП БиХ, Бабићева је рекла да он није стриктно негативан, али да у њему има велики број препорука и резерви.

“Постоји и у вези с тим цијела докумантација коју сам упућивала министру, секторима за финансије и општим пословима, гдје сам упозпоравала и нудила сарадњу како да радимо сваки пут кад је ревизија завршила извјештај. Постоји посани траг да сам предлагала начине на који те препоруке можемо да ријешимо, држала се постављених рокова, међутим никада нисам добијала одговоре”, истакла је Бабићева.

SHARE

Оставите одговор