Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić rekla je da će, nakon isteka mandata sadašnjem sastavu Savjeta ministra BiH, Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) morati da se pozabavi dešavanjima u Ministartvu inostranih poslova (MIP) u posljednje četiri godine.

„MIP je u posljednje četiri godine privatizovan i više ne možemo reći da neko slučajno troši novac građana BiH, a da niko na to ne reaguje. Savez nezavisnih socijaldemokrata je dva puta pokretao proceduru za smjenu ministra /Svena Alkalaja/, ali nikada nije bilo većine u parlamentu BiH. Bez obzira koje na vlasti, a ko je u opoziciji, ovo je bila licemjerna politika stranaka u parlamentu BiH, jer se na kraju sve vratilo kao bumerang građanima BiH“, naglasila je Babićeva.

Ona je ponovila da se MIP BiH koristi u privatne svrhe, za promociju jedne političke stranke i jedne političke ideje koja nije čak u skladu ni sa Ustavom BiH ni sa Dejtonskim sporazumom.

Gostujući sinoć u programu banjalučke Alternativne televizije, Babićeva je naglasila da je zbog obaveze prema BiH i građanima koji žive u njoj i koji očekuju da imaju bolju budućnost morala da obavijesti parlament BiH o dešavanjima u MIP-u, ali da on nikada nije reagovao.

„Zbog MIP i dešavanja u njemu protekle četiri godine, od predstavljanja BiH pa do trošenja novca, uvjerena sam da nakon izbora apsolutno više nikada ništa neće moći biti isto i da će bilo koji budući sastav Savjeta ministara morati tačno da napravi podjele ko je za šta odgovoran“, ocjenila je Babićeva.

Komentarišući četvrti revizorski izvješaj za MIP BiH, Babićeva je rekla da on nije striktno negativan, ali da u njemu ima veliki broj preporuka i rezervi.

„Postoji i u vezi s tim cijela dokumantacija koju sam upućivala ministru, sektorima za finansije i opštim poslovima, gdje sam upozporavala i nudila saradnju kako da radimo svaki put kad je revizija završila izvještaj. Postoji posani trag da sam predlagala načine na koji te preporuke možemo da riješimo, držala se postavljenih rokova, međutim nikada nisam dobijala odgovore“, istakla je Babićeva.

Ostavi poruku