Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i zamjenik predsjednika Vlade Srbije Ivica Dačić potvrdili su danas zajednički stav dvije vlade da se promjene u BiH mogu bazirati isključivo na unutrašnjem dogovoru i konsenzusu dva entiteta i tri naroda.

„To je danas ponovio i potpredsjednik Dačić, kao osnovu naše političke strategije koja pomaže RS da u najboljoj mogućoj mjeri osmisli svoje politike i da te politike u okviru Dejtonskog sporazuma i provodi“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Dačićem, kojem su prisustvovali i ministar prosvjete Srbije Žarko Obradović i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo.

Dodik je istakao da je Srbija danas važan faktor političkog života u regionu, a pogotovo u BiH.

„Srbija je potpisala Dejtonski sporazum i ona se u toj funkciji pojavljuje kao njegov garant i tumač. Srbija se u posljednje vrijeme vraća na poziciju tog garanta i tumača, što je za nas veoma važno, imajući u vidu da je prethodnih godina bila isključena iz bilo kakve mogućnosti da u BiH, kao potpisnica Dejtona bilo šta učini i uradi“, napomenuo je Dodik.

Premijer Dodik je istakao da ministarstva unutrašnjih poslova RS i Srbije veoma dobro sarađuju, podsjetivši da su kroz zajedničke akcije učinili veliki uspjeh u razotkrivanju mreže organizovanog kriminala.

„Naša zajednička procjena je da će ta saradnja biti još bolja i mi želimo da MUP RS, zajedno sa MUP-om Srbije budu regionalni lideri u bezbjednosti i borbe protiv orgnaizovanog kriminala“, naveo je Dodik.

Vlade RS i Srbije, istakao je Dodik, u kontinuitetu imaju dobre odnose i danas smo razgovarali o tome na koji način unarpijediti zaključke koje smo imali na sastanku Vijeća za specijalne odnose i onoga što kao vlade možemo učiniti da se naša komunikacija poboljša, i da uz obostranu podršku i ogromnim naorima izađemo iz onoga što čini problem i jednog i drugog društva, a to je svjetska ekonomska kriza.

Dodik se zahvalio Vladi Srbije na razumijevanju i pomoći koju RS pružaju u ekonomskom i socijalnom smislu, podsjetivši da značajan broj ljudi iz RS koristi usluge zdravstvenog sistema Srbije.

Zamjenik predsjednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da biti njegov garant ne podrazumijeva samo garant RS, nego i cijelog načina političkog uređenja BiH.

„Apsolutno stojimo na stanovištu da je Srbija životno zainteresovana za mir i stabilnost u BiH, a samim tim i za očuvanje RS“, rekao je Dačić, istakavši da ustavne promjene u BiH moraju da budu rezultat dogovora dva entiteta i tri naroda.

Prema njegovim riječima, Srbija se zalaže da Evropska komisija što prije donese odluku o viznoj liberalizaciji za BiH, ali i Albaniju jer to, kako je naveo, može doprinijeti jačanju međusobnog povjerenja.

Dačić je naveo da su ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i RS sproveli čitav niz zajedničkkih akcija u odlučnoj borbi protiv kriminala i korupcije, te da su u njima učestvovale i druge bezbjednosne strukture u BiH.

„Svi problemi u vezi organizovanog kriminala na ovim prostorima ne mogu da budu vezani samo za jedan region. Kriminal je međusobno dobro povezan i dobro sarađuje, a policijska saradnja mora da bude veoma operativna, brza i efikasna da bismo izašli na kraj sa zajedničkim zlom zvanim kriminal, ali i terorizam“, rekao je Dačić.

On je naveo da Srbija i RS treba dalje da razvijaju međusobne specijalne odnose, ne samo u oblasti politike, već i ekonomije.

Ministar prosvjete Srbije Žarko Obradović rekao je da Srbija i RS mogu mnogo toga zajedno učiniti u oblasti obrazovanja, posebno u visokom obrazovanju osnivanjem naučnih skupova, razmjenom profesora i studenata.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo rekao je da su policije RS i Srbije okrenute traženju načina borbe i suzbijanja organizovanog kriminala.

Ostavi poruku