Предсједник Владе Републике Српске (РС) Милорад Додик и замјеник предсједника Владе Србије Ивица Дачић потврдили су данас заједнички став двије владе да се промјене у БиХ могу базирати искључиво на унутрашњем договору и консензусу два ентитета и три народа.

„То је данас поновио и потпредсједник Дачић, као основу наше политичке стратегије која помаже РС да у најбољој могућој мјери осмисли своје политике и да те политике у оквиру Дејтонског споразума и проводи“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са Дачићем, којем су присуствовали и министар просвјете Србије Жарко Обрадовић и министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо.

Додик је истакао да је Србија данас важан фактор политичког живота у региону, а поготово у БиХ.

„Србија је потписала Дејтонски споразум и она се у тој функцији појављује као његов гарант и тумач. Србија се у посљедње вријеме враћа на позицију тог гаранта и тумача, што је за нас веома важно, имајући у виду да је претходних година била искључена из било какве могућности да у БиХ, као потписница Дејтона било шта учини и уради“, напоменуо је Додик.

Премијер Додик је истакао да министарства унутрашњих послова РС и Србије веома добро сарађују, подсјетивши да су кроз заједничке акције учинили велики успјех у разоткривању мреже организованог криминала.

„Наша заједничка процјена је да ће та сарадња бити још боља и ми желимо да МУП РС, заједно са МУП-ом Србије буду регионални лидери у безбједности и борбе против оргнаизованог криминала“, навео је Додик.

Владе РС и Србије, истакао је Додик, у континуитету имају добре односе и данас смо разговарали о томе на који начин унарпиједити закључке које смо имали на састанку Вијећа за специјалне односе и онога што као владе можемо учинити да се наша комуникација побољша, и да уз обострану подршку и огромним наорима изађемо из онога што чини проблем и једног и другог друштва, а то је свјетска економска криза.

Додик се захвалио Влади Србије на разумијевању и помоћи коју РС пружају у економском и социјалном смислу, подсјетивши да значајан број људи из РС користи услуге здравственог система Србије.

Замјеник предсједника Владе и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић истакао је да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума, али да бити његов гарант не подразумијева само гарант РС, него и цијелог начина политичког уређења БиХ.

„Апсолутно стојимо на становишту да је Србија животно заинтересована за мир и стабилност у БиХ, а самим тим и за очување РС“, рекао је Дачић, истакавши да уставне промјене у БиХ морају да буду резултат договора два ентитета и три народа.

Према његовим ријечима, Србија се залаже да Европска комисија што прије донесе одлуку о визној либерализацији за БиХ, али и Албанију јер то, како је навео, може допринијети јачању међусобног повјерења.

Дачић је навео да су министарства унутрашњих послова Србије и РС спровели читав низ заједничкких акција у одлучној борби против криминала и корупције, те да су у њима учествовале и друге безбједносне структуре у БиХ.

„Сви проблеми у вези организованог криминала на овим просторима не могу да буду везани само за један регион. Криминал је међусобно добро повезан и добро сарађује, а полицијска сарадња мора да буде веома оперативна, брза и ефикасна да бисмо изашли на крај са заједничким злом званим криминал, али и тероризам“, рекао је Дачић.

Он је навео да Србија и РС треба даље да развијају међусобне специјалне односе, не само у области политике, већ и економије.

Министар просвјете Србије Жарко Обрадовић рекао је да Србија и РС могу много тога заједно учинити у области образовања, посебно у високом образовању оснивањем научних скупова, размјеном професора и студената.

Министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо рекао је да су полиције РС и Србије окренуте тражењу начина борбе и сузбијања организованог криминала.

Ostavi poruku