Амерички државни секретар Хилари Клинтон упутила је писмо Предсједништву БиХ у којем је позвала све стране у БиХ да наставе са тражењем рјешења за проблем војне имовине да би омогућили земљи да у овој години започне Годишњи национални програм (АНП) и искористи све погодности које пружа Акциони план о чланству у НАТО (МАП).

У писму, које објављују „Независне новине“ у сутрашњем броју, Клинтонова је навела да је задовољна што је НАТО на министарском састанку у Талину одлучио да позове БиХ у МАП, уз очекивања да ће та одлука бити катализатор за даље реформе.

„Као што знате, 69 локација перспективне војне имовине мора бити регистровано на државу, тачније на коришћење Министарству одбране БиХ прије него БиХ преда свој АНП и искористи све предности МАП процеса ове јесени“, подсјетила је Клинтонова.

Она је навела да је свјесна да још не постоји консензус како би то требало да буде ријешено унутар постојећег законског оквира, али да је веома важно да све стране наставе да теже практичном рјешењу које ће омогућити БиХ да започне АНП процес ове године.

Клинтонова савјетује да је веома битно да лидери пређу преко етничких подјела и пронађу заједнички језик када је ријеч о питањима која се тичу свих грађана.

Амерички државни секретар је рекла да мора признати да је охрабрена напретком који је постигнут на уништењу вишка наоружања и муниције, истичући да ће Стејт департменту бити задовољство да подржи ова настојања, како финансијски, тако и уз техничку помоћ.

„Ово је, наравно, изборна година у БиХ. Предсједник /САД/ Барак Обама и ја позивамо све политичке лидере у БиХ да ту кампању искористе да јавност подсјете на потребу за политичким и економским реформама, али и на све користи које доносе европске и евроатлантске интеграције“, написала је Клинтонова, изразивши наду да ће се политичари уздржати од „провокативне реторике која је карактерисала изборне кампање претходних година“.

Она је позвала све политичке лидере у БиХ да по завршетку избора и формирања власти наставе са изузетно важним процесом уставних реформи.

„Предсједник и ја имамо пуно повјерење у нашег амбасадора у Сарајеву и многе друге дипломате који су задужени за провођење наших иницијатива и за помагање вашој земљи да постигне и оствари своје циљеве“, написала је амерички државни секретар.

Клинтонова је поручила да су САД и њени НАТО и ЕУ партнери спремни да подрже БиХ, али да воља, енергија и напор морају доћи од народа и лидера БиХ.

Leave a Reply