Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je danas da Federacija BiH /FBiH/ direktno košta Srpsku više 600 miliona KM zbog neplaćanja penzija ljudima koji su je zaradili u FBiH.

„Zbog toga sud u FBiH nije htio da presudi po tom pitanju proglašavajući se nenadležnim. To pitanje ćemo sada morati rješavati u Strazburu i to dovoljno govori o odnosima u BiH“, rekao je Dodik, gostujući u prpogramu televizije OBN.

On je istakao da je u RS napravljen uravnotežen sistem odnosa i da institucije vlasti neće dozvoliti da se uruši.

„U RS danas nemamo socijalnih pritisaka i sistemskih problema koji bi ljude, koji rade u zdravstvu, obrazovanju, policiji, izveli na ulicu. Imamo uravnotežen sistem i nemamo namjeru da pravimo debalans u tom pogledu“, naglasio je Dodik.

Zbog dešavanja u FBiH, rekao je premijer Dodik, ugrožen je stend-baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ zbog čega će RS biti uskraćena za 150 miliona KM.

On je naglasio da RS ima resurse kojima će biti prevaziđen problem ukoliko bude prekinut stend-baj aranžman sa MMF-om.

„Od kada smo došli na vlast obezbjedili smo novi razvojni ciklus, stabilnost institucija RS, Dejtonsku poziciju RS i da u svakoj opštini imamo određeni investicioni program“, zaključio je Dodik i dodao da prioritet Vlade RS ostaje izgradnja autoputa Banjaluka – Doboj.

Ostavi poruku