Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је да је за БиХ лоше што странци управљају политичким процесима и додао да у Федерацији БиХ /ФБиХ/ не може наћи саговорника који је спреман да се на бази унутрашњег договора елиминише утицај странаца.

„Сав проблем у Сарајеву је што имате људе у политици који покушавају да искористе политички импотентне странце за креирање БиХ онако како мисле да треба да изгледа. Умјесто да сједну и договоре се са представницима РС како ићи даље у времену растуће кризе у цијелом свијету они се још скривају иза тих странаца“, рекао је Додик.

Он је гостујући на телевизији ОБН рекао да у БиХ постоје суштински и системски проблеми које треба рјешавати.

Додик је истакао да се у политичком смислу РС стално јури као неки генерални кривац, те нагласио да је РС посљедњих пет година допринијела стабилизацији прилика у БиХ, јер је мирна политички и институционално стабилна и функционална, без социјалних притисака.

„БиХ може ићи даље ако се РС не буде негирала и то је апсолутно легитимно. БиХ је вјештачка земља која се одржава на међународним интервенцијама, а политичари из Сарајева покушавају искористити странце као неке полуге помоћу којих ће се наметнути рјешење које њима одговара“, додао је Додик.

Он је оцијенио да је у ФБиХ медијски „болесна атмосфера“ и да је јавни медиј тог ентитета утицао на погоршање прилика и упутио БиХ ка процесу разлаза.

Премијер Српске је напоменуо да је неодговорна политичка елита у Сарајеву дала обећања промовишући концепт који је код Бошњака веома изражен, а то је концепт жртве, на тај начин доводећи у питање укупну одрживост БиХ.

„Ми смо за Дејтонску БиХ и овдје је проблем настао када су неки странци промовисали ‘дух Дејтона’ због чега смо дошли у овакву политичку ситуацију. Будућност БиХ везана је за могућност унутрашњег договора и свака интервенција странаца може само да удаљи БиХ од њеног пута“, рекао је Додик.

Говорећи о предстојећим изборима, Додик је рекао да још увијек није званични кандидат СНСД-а за предсједника РС, али да је то приједлог партијских структура.

„Мјесни одбори СНСД-а у РС и Федерацији БиХ су предложили да будем кандидат за предсједника РС, а Небојша Радмановић за члана Предсједништва БиХ, али ћемо о томе дефинитивно одлучити 3. јула на састанку страначких структура“, рекао је Додик и додао да је важно да предсједник РС буде онај који ће је објединити, градити моћ и капацитет РС.

Додик је напоменуо да на нивоу БиХ, након предстојећих избора, сигурно неће сарађивати са предсједником СДП-а БиХ Златком Лагумџијом, јер генерише проблеме у БиХ.

Ostavi poruku