Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je da je za BiH loše što stranci upravljaju političkim procesima i dodao da u Federaciji BiH /FBiH/ ne može naći sagovornika koji je spreman da se na bazi unutrašnjeg dogovora eliminiše uticaj stranaca.

„Sav problem u Sarajevu je što imate ljude u politici koji pokušavaju da iskoriste politički impotentne strance za kreiranje BiH onako kako misle da treba da izgleda. Umjesto da sjednu i dogovore se sa predstavnicima RS kako ići dalje u vremenu rastuće krize u cijelom svijetu oni se još skrivaju iza tih stranaca“, rekao je Dodik.

On je gostujući na televiziji OBN rekao da u BiH postoje suštinski i sistemski problemi koje treba rješavati.

Dodik je istakao da se u političkom smislu RS stalno juri kao neki generalni krivac, te naglasio da je RS posljednjih pet godina doprinijela stabilizaciji prilika u BiH, jer je mirna politički i institucionalno stabilna i funkcionalna, bez socijalnih pritisaka.

„BiH može ići dalje ako se RS ne bude negirala i to je apsolutno legitimno. BiH je vještačka zemlja koja se održava na međunarodnim intervencijama, a političari iz Sarajeva pokušavaju iskoristiti strance kao neke poluge pomoću kojih će se nametnuti rješenje koje njima odgovara“, dodao je Dodik.

On je ocijenio da je u FBiH medijski „bolesna atmosfera“ i da je javni medij tog entiteta uticao na pogoršanje prilika i uputio BiH ka procesu razlaza.

Premijer Srpske je napomenuo da je neodgovorna politička elita u Sarajevu dala obećanja promovišući koncept koji je kod Bošnjaka veoma izražen, a to je koncept žrtve, na taj način dovodeći u pitanje ukupnu održivost BiH.

„Mi smo za Dejtonsku BiH i ovdje je problem nastao kada su neki stranci promovisali ‘duh Dejtona’ zbog čega smo došli u ovakvu političku situaciju. Budućnost BiH vezana je za mogućnost unutrašnjeg dogovora i svaka intervencija stranaca može samo da udalji BiH od njenog puta“, rekao je Dodik.

Govoreći o predstojećim izborima, Dodik je rekao da još uvijek nije zvanični kandidat SNSD-a za predsjednika RS, ali da je to prijedlog partijskih struktura.

„Mjesni odbori SNSD-a u RS i Federaciji BiH su predložili da budem kandidat za predsjednika RS, a Nebojša Radmanović za člana Predsjedništva BiH, ali ćemo o tome definitivno odlučiti 3. jula na sastanku stranačkih struktura“, rekao je Dodik i dodao da je važno da predsjednik RS bude onaj koji će je objediniti, graditi moć i kapacitet RS.

Dodik je napomenuo da na nivou BiH, nakon predstojećih izbora, sigurno neće sarađivati sa predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, jer generiše probleme u BiH.

Ostavi poruku