Полиција Републике Српске (РС) привела је хрватског контроверзног бизнисмена Дражена Големовића (36) и Зорана Ћопић (44) из Србије, једног од пословних партнера одбјеглог нарко-боса Дарка Шарића, који су након саслушања пуштени, сазнаје Срна из полицијских извора.

За Големовићем и Ћопићем су у Хрватској и Србији расписане потјернице, али они имају држављанство БиХ и то их штити од изручења, каже извор Срне.

Полиција РС их је јуче привела на информативни разговор, интересујући се за послове које они обављају у Бањалуци, гдје су већ дуже времена настањени.

Срна сазнаје да је Големовић приведен у тренутку када је боравио у викендици бањалучког златара Веселка Малбашића.

Како су раније писали медији у Србији, Ћопић је за Шарића куповао фирме по Србији и на тај начин новац од трговине наркотицима убацивао у легалне токове. Ћопић је био у управним одборима седам фирми чији је већински власник био Шарић.

Ћопић је 2004. године ухапшен у Србији због шверца цигарета. У једном од његових магацина у Војводини, БИА је заплијенила 62.072 бокса цигарета.

Хрватски УСКОК прошле године расписао је међународну потјерницу за Големовићом због већег броја тешких кривичних дјела из области привредног криминала.

Големовић је ухапшен у акцији „Испилон“, којом су обухваћени, између осталих, и царински службеник и двојица полицајаца, шеф пазинске Пореске управе, те државни тужилац који је накнадно разријешен дужности.

Након што је пуштен из затвора у Ријеци да се брани са слободе, Големовић је побјегао у Бањалуку гдје живи скоро годину дана.

У Хрватској га памте по изградњи милионских, ексклузивних вила у Истри, али и као кума убијеног Вјека Слишка.

Големовић је и потенцијални свједок одбране на суђењу које се води пред Жупанијским судом у Загребу против оптужених за убиство Иве Пуканића и Нике Фрањића.

Криминлана међународна група нарко-боса Дарка Шарића, који се налази у бјекству, разбијена је у акцији „Балкански ратник“ коју је у октобру прошле године провела србијанска БИА и америчка ДЕА у Уругвају када је заплијењено више од 2,17 тона кокаина.

Након рекордне запљене кокаина, у Србији је почело да се одмотава клупко око Шарића и његових пословних веза око прања новца стечених продајом кокаина. Шарићу је убрзо одузета имовина, за коју је утврђено да је стечена кроз криминалне активности, а ухапшен је и већи број његових сарадника.

Оптужницом Специјалног тужилаштва Србије против Шарића и његових сарадника обухваћене су, између осталих малверзација, и двије рекордне запљене кокаина које су биле 2009. године. Прва је била јавности мало позната запљена 231 килограма кокаина у италијанској Пизи у јануару прошле године, а друга, рекордна, 15. октобра прошле године у Уругвају на јахти „Мауи“ у близини Монтевидеа, када је пронађено 2,17 тона кокаина.

Ostavi poruku