Politički analitičar Obrad Kesić ocijenio je da bi predstavnici vlasti u Srbiji trebalo više da se ugledaju na Republiku Srpsku /RS/ i njenog premijera Milorada Dodika, koji pokazuju najbolji odgovor na politiku uslovljavanja Amerike i EU.

„Ne slažem se sa širom procenom da Beograd nema načina da utiče na politiku EU. Čak bih rekao da Beograd ima jake adute i kada je reč o Kosovu i kada je reč o ambiciji da se što pre uđe u EU. Ali da bi oni bili ostvarivi i da bi Beograd mogao da utiče na SAD i EU, morao bi da se promeni mentalitet ljudi koji odlučuju o srpskoj politici prema Kosmetu. Mislim da bi trebalo više da se ugledaju na primjer RS i Milorada Dodika, koji pokazuju najbolji odgovor na politiku uslovljavanja i Amerike i EU“, rekao je Kesić.

On je ocijenio da ne bi bilo dobro da bilo koji srpski političar pokuša da poveže status Kosova sa statusom Republike Srpske.

„Vezivanje RS sa pitanjem statusa Kosova može samo da šteti RS. Drugo je pitanje da li je realno da se Kosovo podeli. Mislim da postoje šanse za to, ali trenutna politika Srbije ne vodi u tom pravcu. Pre može da se desi da se sadašnje stanje zamrzne i da se problem prebacuje iz godine u godinu bez velikih izgleda za rešenje“, rekao je Kesić.

On je dodao da se srpska politika prema Kosovu u Vašingtonu u potpunosti shvata kao želja za podelom pokrajine, ali da za tu ideju ne postoji nikakvo razumijevanje.

„Brisel, kao i u mnogim drugim pitanjima, nema jedinstven stav. Neke zemlje, poput Italije, rado bi prihvatile podelu Kosova, dok druge, poput Engleske, u potpunosti dele američki stav. Amerikanci će sigurno biti poslednji koji će prihvatiti podelu“, rekao je Kesić za „Pres“.

On je istakao da ovakva situacija logično vodi samo u jednom pravcu – da će Srbija i dalje praviti i sitne i krupne ustupke sa nadom da će oni biti posljednji i da će se zadržati na nivou koji se ne sukobljava sa stavom Beograda da neće priznati nezavisnost Kosova.

„Ali to ne znači da Srbija to neće nikada prihvatiti. Od iskrenosti i odlučnosti srpskog stava važnija je američka percepcija tog stava, koja kaže da on nije iskren i da služi za unutrašnju upotrebu. Amerikanci i dalje misle da je za Srbiju jedini prioritet ulazak u EU i zato sve više i više misle da taj ulazak treba uslovljavati prihvatanjem nezavisnog Kosova“, rekao je Kesić.

Ostavi poruku