Политички аналитичар Обрад Кесић оцијенио је да би представници власти у Србији требало више да се угледају на Републику Српску /РС/ и њеног премијера Милорада Додика, који показују најбољи одговор на политику условљавања Америке и ЕУ.

„Не слажем се са широм проценом да Београд нема начина да утиче на политику ЕУ. Чак бих рекао да Београд има јаке адуте и када је реч о Косову и када је реч о амбицији да се што пре уђе у ЕУ. Али да би они били оствариви и да би Београд могао да утиче на САД и ЕУ, морао би да се промени менталитет људи који одлучују о српској политици према Космету. Мислим да би требало више да се угледају на примјер РС и Милорада Додика, који показују најбољи одговор на политику условљавања и Америке и ЕУ“, рекао је Кесић.

Он је оцијенио да не би било добро да било који српски политичар покуша да повеже статус Косова са статусом Републике Српске.

„Везивање РС са питањем статуса Косова може само да штети РС. Друго је питање да ли је реално да се Косово подели. Мислим да постоје шансе за то, али тренутна политика Србије не води у том правцу. Пре може да се деси да се садашње стање замрзне и да се проблем пребацује из године у годину без великих изгледа за решење“, рекао је Кесић.

Он је додао да се српска политика према Косову у Вашингтону у потпуности схвата као жеља за поделом покрајине, али да за ту идеју не постоји никакво разумијевање.

„Брисел, као и у многим другим питањима, нема јединствен став. Неке земље, попут Италије, радо би прихватиле поделу Косова, док друге, попут Енглеске, у потпуности деле амерички став. Американци ће сигурно бити последњи који ће прихватити поделу“, рекао је Кесић за „Прес“.

Он је истакао да оваква ситуација логично води само у једном правцу – да ће Србија и даље правити и ситне и крупне уступке са надом да ће они бити посљедњи и да ће се задржати на нивоу који се не сукобљава са ставом Београда да неће признати независност Косова.

„Али то не значи да Србија то неће никада прихватити. Од искрености и одлучности српског става важнија је америчка перцепција тог става, која каже да он није искрен и да служи за унутрашњу употребу. Американци и даље мисле да је за Србију једини приоритет улазак у ЕУ и зато све више и више мисле да тај улазак треба условљавати прихватањем независног Косова“, рекао је Кесић.

Ostavi poruku