Naslovna Vijesti Oštra osuda oslobađanja teroriste

Oštra osuda oslobađanja teroriste

0

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najoštrije osudio odluku sudije Euleksa o puštanju iz pritvora Bajrama Aslanija, kojeg Srbija i SAD traže zbog planiranja terorističkih akcija.

Dačić je ocijenio da je ova odluka iznenađuju imajući u vidu da policija i pravosudni organi Srbije potražuju Aslanija i da su nalog za njegovo hapšenje izdale i američke vlasti.

„Postoje izvesne sumnje da je tu možda reč o dvostrukim standardima i aršinima, kada je reč o pripadnicima albanskih radikalnih grupacija“, rekao je Dačić za beogradske medije.

Dačić je rekao da operativna saznanja policije Srbije ukazuju da je Aslani tokom prošle godine nabavio veću količinu plastičnog eksploziva u BiH, koji je prebacio na Kosovo i Metohiju i da je taj eksploziv namijenjen za terorističke akte na području centralne Srbije.

Prema njegovim riječima, operativna saznanja policije Srbije ukazuju da je Aslani član vehabističkog pokreta i da je u bliskim odnosima i vezama sa poznatim radikalnim islamistima sa teritorije Novog Pazara i Sjenice.

Dačić je rekao da je srpska policija došla do saznanja da je Aslani bio povezan sa organizatorima kampa vehabije, a koji su razotkriveni u policijskoj akciji polovinom marta 2007. godine.

Po naredbi Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Beogradu, za Aslanijem je 1. oktobra 2007. godine raspisana međunarodna potjernica zbog krivičnog djela udruživanja radi protivustavne djelatnosti, u vezi krivičnih djela terorizma i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Aslani je uhapšen u četvrtak na Kosovu na zahtjev SAD zbog sumnje da je povezan sa terorističkim napadima u toj zemlji, a sudija Euleksa oslobodio ga je pritvora, zbog, kako je rečeno, nedostatka dokaza, uz obavezu javljanja policiji dva puta sedmično.

Oduzet mu je pasoš i uručena odluka da ne može da napusti Kosovo.

Aslani je osumnjičen je da je sa još nekim osobama iz Sjeverne Karoline pripremao terorističke akcije na Kosovu.

On je, kako je ranije prenijela agencija AP, tražio od ljudi u SAD novac da bi kupio zemljište na Kosovu i izgradio bazu u kojoj bi skladištili oružje i municiju za terorističke akcije.

Na teret mu se stavlja i slanje propagandnog materijala jednoj osobi u SAD, koja je zatim trebalo taj materijal da prevede i iskoristi ga pri regrutovanju drugih za terorističke akcije.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version