Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић најоштрије осудио одлуку судије Еулекса о пуштању из притвора Бајрама Асланија, којег Србија и САД тражe због планирања терористичких акција.

Дачић је оцијенио да је ова одлука изненађују имајући у виду да полиција и правосудни органи Србије потражују Асланија и да су налог за његово хапшење издале и америчке власти.

„Постоје извесне сумње да је ту можда реч о двоструким стандардима и аршинима, када је реч о припадницима албанских радикалних групација“, рекао је Дачић за београдске медије.

Дачић је рекао да оперативна сазнања полиције Србије указују да је Аслани током прошле године набавио већу количину пластичног експлозива у БиХ, који је пребацио на Косово и Метохију и да је тај експлозив намијењен за терористичке акте на подручју централне Србије.

Према његовим ријечима, оперативна сазнања полиције Србије указују да је Аслани члан вехабистичког покрета и да је у блиским односима и везама са познатим радикалним исламистима са територије Новог Пазара и Сјенице.

Дачић је рекао да је српска полиција дошла до сазнања да је Аслани био повезан са организаторима кампа вехабије, а који су разоткривени у полицијској акцији половином марта 2007. године.

По наредби Посебног одјељења Окружног суда у Београду, за Асланијем је 1. октобра 2007. године расписана међународна потјерница због кривичног дјела удруживања ради противуставне дјелатности, у вези кривичних дјела тероризма и недозвољеног држања оружја и експлозивних материја.

Аслани је ухапшен у четвртак на Косову на захтјев САД због сумње да је повезан са терористичким нападима у тој земљи, а судија Еулекса ослободио га је притвора, због, како је речено, недостатка доказа, уз обавезу јављања полицији два пута седмично.

Одузет му је пасош и уручена одлука да не може да напусти Косово.

Аслани је осумњичен је да је са још неким особама из Сјеверне Каролине припремао терористичке акције на Косову.

Он је, како је раније пренијела агенција АП, тражио од људи у САД новац да би купио земљиште на Косову и изградио базу у којој би складиштили оружје и муницију за терористичке акције.

На терет му се ставља и слање пропагандног материјала једној особи у САД, која је затим требало тај материјал да преведе и искористи га при регрутовању других за терористичке акције.

Ostavi poruku