Direktori i zvaničnici turske Fondacije za humanitarnu pomoć /INN/ u BiH, koja je organizovala konvoj pomoći za Gazu i koju su američke i izraelske tajne službe CIA i Mosad označile kao saradnike „Al Kaide“, tokom rata u BiH bili su pripadici jedinice „El mudžahedin“, navodi se u izvještaju objavljenom na internet portalu Međunarodna mreža analitičara.

U izvještaju pod naslovom „Od rata u Bosni do flote u Gazi“, čiji je autor Žan-Šarl Brisar, navodi se da nekoliko dokumenata potvrđuju vezu između turskog INN i stranih muslimanskih boraca tokom rata u BiH, piše „Glas Srpske“.

Autor navodi izvještaj Službe državne bezbjednosti BiH „Građani, organizacije i institucije iz afro-azijskih zemalja koji žive i rade u Sarajevu“, od 19. novembra 1995. godine, koji pokazuje da je u to vrijeme, u Sarajevu u kancelariji IHH direktor bio Hakan Čelik. U izvještaju se navodi da je on stigao u Sarajevo u julu 1994. godine iz Zenice, gdje je bilo sjedište „El mudžahedina“.

U izvještaju se naglašava da je drugi IHH zvaničnik, Hakan Bokoglu, zamjenik direktora IHH Kancelarije u Sarajevu, „bio pripadnik 7. muslimanske brigade od 1. septembra 1992. do 1. jula 1994“. Još jedan IHH zvaničnik, Osman Atalaj, upisan je kao član mudžahedinske brigade.

Prema izvještaju, Atalaj je „turski državljanin, rođen u Istanbulu, privremeno nastanjen u Ulici Ise Bega Isakovića 8“, koji je „došao u Sarajevo, 14. januara 1995. iz Zenice, gdje je bio u brigadi od 1. septembra 1992. do 1. jula 1994. godine“.

Atalaj je bio prisutan i tokom napada na konvoj koji je navodno prevozio humanitarnu pomoć za Gazu. U intervjuima u raznim turskim medijima poslije izraelskog presretanja brodova 31. maja, izjavio je da su „svi na brodu stotinu odsto humanitarni aktivisti, čak i posada“.

Isti izvor piše da je Atalaj, koji je sada član Upravnog odbora IHH prisustvovao je svečanom otvaranju „Istanbul Centra za kulturu i obrazovanje“ u Sarajevu, mjesec dana prije incidenta, zajedno sa Eminom Erdogan, suprugom turskog predsjednika Tajipa Erdogana.

U vrijeme rata u BiH, IHH je došao pod kontrolu NATO snaga. U izvještaju NATO-a o islamskim nevladinim organizacijama u BiH od 8. maja 1996. godine navedeno je nekoliko sumnjivih humanitarnih organizacija, uključujući i IHH.

Angažovanje IHH zaposlenih u muslimanskim jedinicama vidi se i u zvaničnim vojnim evidencijama. Na primjer, u sertifikatu od 23. oktobra 1995. godine Nezim Halilović Muderis, komandant 4. muslimanske brigade, potvrđuje da je IHH član Engin Husein pripadnik te jedinice od 20. jula 1995. godine, piše „Glas Srpske“.

CIA izvještaj iz 1996. godine o islamskim dobrotvornim organizacijama na Balkanu pokazuje da je IHH imao veze sa „Iranom i ekstremističkim grupama iz Alžira“ i da je direktor IHH Kancelarije u Sarajevu bio povezan sa iranskim operativcima“. IHH se kasnije pojavila u nekoliko antiterorističkih istraga o pružanju skloništa, falsifikovanju dokumenata, oružja i novca za teroriste koji putuju u borbe u Avganistanu, BiH, Čečeniji, ili Irak.

Nedavno, tokom suđenja Abdurahmanu Muhamedu Alamoudiju, osnivaču Američkog muslimanskog savjeta i sekretaru Fondacije uspjeha, otkriveno je da je IHH dobio sredstva iz Fondacije, koja je nasljednik sjevernoameričkog ogranka međunarodne islamske organizacije IIRO, koja je pružala podršku stranim borcima mudžahedinima u BiH.

Ostavi poruku