Директори и званичници турске Фондације за хуманитарну помоћ /ИНН/ у БиХ, која је организовала конвој помоћи за Газу и коју су америчке и израелске тајне службе ЦИА и Мосад означиле као сараднике „Ал Каиде“, током рата у БиХ били су припадици јединице „Ел муџахедин“, наводи се у извјештају објављеном на интернет порталу Међународна мрежа аналитичара.

У извјештају под насловом „Од рата у Босни до флоте у Гази“, чији је аутор Жан-Шарл Брисар, наводи се да неколико докумената потврђују везу између турског ИНН и страних муслиманских бораца током рата у БиХ, пише „Глас Српске“.

Aутор наводи извјештај Службе државне безбједности БиХ „Грађани, организације и институције из афро-азијских земаља који живе и раде у Сарајеву“, од 19. новембра 1995. године, који показује да је у то вријеме, у Сарајеву у канцеларији IHH директор био Хакан Челик. У извјештају се наводи да је он стигао у Сарајево у јулу 1994. године из Зенице, гдје је било сједиште „Ел муџахедина“.

У извјештају се наглашава да је други IHH званичник, Хакан Бокоглу, замјеник директора IHH Канцеларије у Сарајеву, „био припадник 7. муслиманске бригаде од 1. септембра 1992. до 1. јула 1994“. Још један IHH званичник, Осман Aталај, уписан је као члан муџахединске бригаде.

Према извјештају, Aталај је „турски држављанин, рођен у Истанбулу, привремено настањен у Улици Исе Бега Исаковића 8“, који је „дошао у Сарајево, 14. јануара 1995. из Зенице, гдје је био у бригади од 1. септембра 1992. до 1. јула 1994. године“.

Aталај је био присутан и током напада на конвој који је наводно превозио хуманитарну помоћ за Газу. У интервјуима у разним турским медијима послије израелског пресретања бродова 31. маја, изјавио је да су „сви на броду стотину одсто хуманитарни активисти, чак и посада“.

Исти извор пише да је Aталај, који је сада члан Управног одбора IHH присуствовао је свечаном отварању „Истанбул Центра за културу и образовање“ у Сарајеву, мјесец дана прије инцидента, заједно са Емином Ердоган, супругом турског предсједника Тајипа Ердогана.

У вријеме рата у БиХ, IHH је дошао под контролу НАТО снага. У извјештају НАТО-а о исламским невладиним организацијама у БиХ од 8. маја 1996. године наведено је неколико сумњивих хуманитарних организација, укључујући и IHH.

Aнгажовање IHH запослених у муслиманским јединицама види се и у званичним војним евиденцијама. На примјер, у сертификату од 23. октобра 1995. године Незим Халиловић Мудерис, командант 4. муслиманске бригаде, потврђује да је IHH члан Енгин Хусеин припадник те јединице од 20. јула 1995. године, пише „Глас Српске“.

ЦИА извјештај из 1996. године о исламским добротворним организацијама на Балкану показује да је IHH имао везе са „Ираном и екстремистичким групама из Aлжира“ и да је директор IHH Канцеларије у Сарајеву био повезан са иранским оперативцима“. IHH се касније појавила у неколико антитерористичких истрага о пружању склоништа, фалсификовању докумената, оружја и новца за терористе који путују у борбе у Aвганистану, БиХ, Чеченији, или Ирак.

Недавно, током суђења Aбдурахману Мухамеду Aламоудију, оснивачу Aмеричког муслиманског савјета и секретару Фондације успјеха, откривено је да је IHH добио средства из Фондације, која је насљедник сјеверноамеричког огранка међународне исламске организације ИИРО, која је пружала подршку страним борцима муџахединима у БиХ.

Ostavi poruku