Предсједник Удружења избјеглих Срба из Крајине и Хрватске Петар Џодан изјавио је да избјегличко питање Срба протјераних из Хрватске ни након 20 година још није ријешено и да нема говора о њиховом масовном повратку.

„Нажалост, избјегличко питање Срба из Хрватске ни данас није ријешено, а очигледно је да један дио тих људи није ни дочекао та рјешења због старости, исцрпљености и услова жиота у којима су живјели, један број њих је само донекле рјешио свој статус у БиХ, док се дио избјеглица који је очекивао да му се рјеши питање и даље налази у прихватним центрима или у ситауцији тоталне неизвјесности“, рекао је Џодан Срни, поводом обиљежавања 20. јуна – Свјетског дана избјеглица.

Џодан је оцијенио да су избјеглице служиле и служе за политичка „поткусуривања“, манипулације и прање новца како представницима међународне заједнице, који су имали своје организације и фондове на овим просторима, тако и властима у Сарајеву, Београду и Загребу.

Говорећи о повратку Срба у Хрватску, Џодан каже да о неком масовном и већем повратку нема ни говора, истичући да се у ту државу вратило 70 000 до 80 000 Срба, док су хрватске власти евидентирале податке о повратку 150 000 Срба.

„Подаци о повратку 150 000 Срба власти Хрватске заснивају на евиденцији вађења личних докумената, док број стварних повратника није ни приближан том броју“, истакао је Џодан.

Он сматра да промјена Устава Хрватске, према којем ће Срби као национална мањина у хрватском парламенту убудуће имати три посланичка мјеста, неће значајније поспјешити повратак Срба у Хрватску, јер је прошло 20 година од када су прве избјеглице напустиле ту државу.

„У то вријеме ко је од Срба у Хрватској био дијете већ је одрастао и школовао се у новој средини, а онај ко је био стар сада је потпуно остарио или можда није међу живима, а радно способно становништво морало је негдје обезбедити себи егзистенцију тако да му не пада на напамет да се врати у Хрватску“, закључио је Џодан.

Ostavi poruku