Predsjednik Udruženja izbjeglih Srba iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan izjavio je da izbjegličko pitanje Srba protjeranih iz Hrvatske ni nakon 20 godina još nije riješeno i da nema govora o njihovom masovnom povratku.

„Nažalost, izbjegličko pitanje Srba iz Hrvatske ni danas nije riješeno, a očigledno je da jedan dio tih ljudi nije ni dočekao ta rješenja zbog starosti, iscrpljenosti i uslova žiota u kojima su živjeli, jedan broj njih je samo donekle rješio svoj status u BiH, dok se dio izbjeglica koji je očekivao da mu se rješi pitanje i dalje nalazi u prihvatnim centrima ili u sitauciji totalne neizvjesnosti“, rekao je Džodan Srni, povodom obilježavanja 20. juna – Svjetskog dana izbjeglica.

Džodan je ocijenio da su izbjeglice služile i služe za politička „potkusurivanja“, manipulacije i pranje novca kako predstavnicima međunarodne zajednice, koji su imali svoje organizacije i fondove na ovim prostorima, tako i vlastima u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu.

Govoreći o povratku Srba u Hrvatsku, Džodan kaže da o nekom masovnom i većem povratku nema ni govora, ističući da se u tu državu vratilo 70 000 do 80 000 Srba, dok su hrvatske vlasti evidentirale podatke o povratku 150 000 Srba.

„Podaci o povratku 150 000 Srba vlasti Hrvatske zasnivaju na evidenciji vađenja ličnih dokumenata, dok broj stvarnih povratnika nije ni približan tom broju“, istakao je Džodan.

On smatra da promjena Ustava Hrvatske, prema kojem će Srbi kao nacionalna manjina u hrvatskom parlamentu ubuduće imati tri poslanička mjesta, neće značajnije pospješiti povratak Srba u Hrvatsku, jer je prošlo 20 godina od kada su prve izbjeglice napustile tu državu.

„U to vrijeme ko je od Srba u Hrvatskoj bio dijete već je odrastao i školovao se u novoj sredini, a onaj ko je bio star sada je potpuno ostario ili možda nije među živima, a radno sposobno stanovništvo moralo je negdje obezbediti sebi egzistenciju tako da mu ne pada na napamet da se vrati u Hrvatsku“, zaključio je Džodan.

Ostavi poruku